Varför svider ögonen?

Innehållsförteckning

Varför svider ögonen?

Varför svider ögonen?

En orsak kan vara ett problem med ögats naturliga fukthalt, alltså att kroppen inte producerar tillräckligt med tårvätska. Det kan bero på faktorer i omgivningen, sjukdom eller läkemedel, men man kan få hjälp av sin ögonläkare. Ögonen svider och kliar och det känns som ett lager av små sandkorn skrapar mot pupillerna.

Varför svider det i ögonen när man vaknar?

Torra och svidande ögon Sjögrens syndrom gör att ögonen blir mycket torra och att de lätt blir röda. Du kan uppleva att det gör ont när du blinkar och det kan kännas som om du har grus i ögonen. Ofta känns ögonen trötta och svider. Ögonen kan vara känsliga för rök, luftdrag och starkt ljus.

Varför svider det i ögonen på morgonen?

Din tårvätska håller ögonens slemhinnor fuktiga och hjälper dig att blinka lättare. När ögonen blir trötta, skaver, kliar eller svider så beror det många gånger på att de är torra. Tårproduktionen minskar på natten, så det är särskilt vanligt att känna av torra ögon på morgonen.

Vad händer om man har ont i ögonen?

Sök genast vård på en akutmottagning eller en akut ögonmottagning om du plötsligt får mycket ont och nedsatt syn på ett öga, eller om du ser färgade ringar runt lampor och ljuskällor. Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Kan man få torra ögon av stress?

Någon gång under dagen använder nästan alla någon form av display: en läsplatta, laptop, mobiltelefon eller dator. Elektroniska skärmar kan åsamka stress och ögonproblem som suddig syn och ont i ögonen, torra ögon, huvudvärk eller koncentrationssvårigheter. Om du har något av dessa symptom kan din optiker hjälpa dig.

Relaterade inlägg: