Vad händer om man äter gluten med celiaki?

Innehållsförteckning

Vad händer om man äter gluten med celiaki?

Vad händer om man äter gluten med celiaki?

Celiaki innebär att du inte tål proteinet gluten som finns i vete, råg och korn. Din tunntarm blir inflammerad och kan inte ta upp näring som den ska. De vanligaste symtomen är magbesvär, trötthet och att gå ner i vikt. Behandlingen går ut på att sluta äta gluten.

Vad händer om man råkar äta gluten?

OM MAN RÅKAR FÅ I SIG GLUTEN De kan få ont i magen och må illa. Andra märker ingenting. Även om man inte får ont i magen förstörs tarmluddet av gluten. Därför ska man inte fuska och äta gluten.

Vad ska man undvika om man inte tål gluten?

Du ska undvika att äta färdiglagad eller processad mat om det i innehållsförteckningen står att produkten innehåller vete, råg, korn eller gluten. Här är exempel på sådan mat: panerade kötträtter, fiskrätter och grönsaksrätter. godis, lakrits och snacks.

Kan gluten ge ångest?

Andra vanliga psykologiska besvär efter glutenexponering var lättretlighet, ångest och nedstämdhet. När det gäller symtom kopplade till nervsystemet upplever så många som 86 procent hjärndimma, det vill säga en känsla av att det är svårare att tänka, förstå och komma ihåg om de fått i sig gluten.

Relaterade inlägg: