Varför får jag inte igång surdegen?

Innehållsförteckning

Varför får jag inte igång surdegen?

Varför får jag inte igång surdegen?

Varför jäser inte min surdeg? Det kan bero på flera faktorer men i regel kan det vara så att förvaringen är för kall. Ett bra tips är att förvara surdegen i skåpet ovanför kylskåpet eller annan plats där det är mellan 22-25 grader. Ett annat alternativ är ugnen (ej påslagen) med lampan tänd (ej över 30 g).

När surdegen inte bubblar?

Om surdegen inte har börjat bubbla efter 12 timmar matar du den igen (60g vetemjöl och 60g vatten eller 60g rågmjöl och 80-90 g vatten). Fortsätt på detta sätt tills du har en surdeg som bubblar och lever igen!

Varför bubblar surdeg?

Vad det gäller bubblor på surdegens yta är det bra, men det är även ett tecken på att surdegen har “pikat” eller håller på att “pika”. Efter att surdegen nått sin topp är den över, och man bör inte baka med den utan att friska upp den igen. Det är en chansning att använda den då.

Hur håller man igång en surdeg?

Surdegsgrunden förvarar man i kylen när den inte ska användas, eftersom den blir dålig om den står för länge i rumstemperatur. Degen (bakterierna) vilar i kyla. Surdegsgrunden behöver man hålla vid liv och då och då mata med lite mjöl och vatten. Då kan den överleva hur länge som helst.

När surdegen inte jäser?

Om allt inte gått som det ska och den inte kommit igång får du ge den lite mer tid. Låt den stå 24 timmar, häll bort allt utom lite på botten och mata på nytt med 2 msk vatten och 2 msk rågmjöl. Vänta 12–24 timmar och se om den kommer igång.

Hur ska man förvara en surdeg?

Att sätta en surdeg tar lite tid och pyssel men när surdegsstarten väl är klar kan den förvaras i kylskåp under väldigt lång tid, den går även bra att frysa in i portionspåsar. Om man bakar bröd ofta rekommenderas att förvara surdegen i kylskåpet, det man bör tänka på då är att friska sin surdeg 1 gång per vecka.

Varför blir mitt surdegsbröd kompakt?

Blir ditt bröd platt eller kompakt så kan det bero på två saker: 1. inte tillräckligt aktiv surdeg 2. du har inte spänt degen innan kalljäsningen. Baka i en gryta, det hjälper brödet att hålla formen.

Relaterade inlägg: