Vad gör man om man är bostadslös?

Innehållsförteckning

Vad gör man om man är bostadslös?

Vad gör man om man är bostadslös?

Det finns inga bestämmelser i SoL som ger bostadslösa en allmän rätt till att få en bostad av socialtjänsten. Däremot kan socialtjänsten i särskilda fall vara skyldig att tillhandahålla en bostad som bistånd. Det framgår av flera mål som prövats av Högsta förvaltningsdomstolen.

Vad ska man göra om man är hemlös?

Socialtjänsten kan erbjuda akuta insatser till personer som befinner sig i hemlöshet. Det kan handla om härbärgen som erbjuder en sängplats över natten och enklare måltider eller akutboenden där den hemlöse kan få kost och logi under kortare tid.

Hur definieras bostadslöshet?

Personer som befinner sig i hemlöshet är en heterogen grupp. Det som är gemensamt för dem är att de befinner sig i en mer eller mindre osäker boendesituation och har svårt att komma in på den ordinarie bostadsmarknaden.

Vad ska man göra om man inte har någonstans att bo?

Ring 112 om du är i akut fara. Ring växeln i din kommun och be att få bli kopplad till socialtjänsten, om du inte har någonstans att bo.

Vad är ett stödboende?

Stödboende är ett eget boende med individanpassat stöd för barn och unga i åldern 16-20 år. För barn i åldern 16–17 år ska det finnas särskilda skäl för att de ska kunna placeras i ett stödboende.

Vad innebär det att en person är hemlös?

Att vara hemlös innebär att du saknar en fast bostad. Det finns flera grader av hemlöshet, där vissa endast har temporära hem medan andra får sova på gatan. Det finns många orsaker till varför en person blir hemlös. ... I Sverige finns det lite drygt 33 000 hemlösa personer.

När är man hemlös?

Att vara hemlös innebär att du saknar en fast bostad. Det finns flera grader av hemlöshet, där vissa endast har temporära hem medan andra får sova på gatan. Det finns många orsaker till varför en person blir hemlös. Arbetslöshet, drogmissbruk, familjevåld eller fattigdom kan alla leda till hemlöshet.

Vad räknas som hemlös?

Här avses personer som bor tillfälligt och kontraktslöst hos kompisar, bekanta, familj eller släktingar eller har ett tillfälligt (kortare än tre månader efter mätperioden) inneboende- eller andrahandskontrakt hos släkt, vänner eller andra privatpersoner.

Relaterade inlägg: