Hur vet man om mjälten är svullen?

Innehållsförteckning

Hur vet man om mjälten är svullen?

Hur vet man om mjälten är svullen?

Mjälten kan också svullna men det kan vara svårt att känna det själv. En läkare kan känna den nedanför revbenen på vänster sida. Även levern kan svullna, i så fall känner du den nedanför höger revbensbåge.

Kan hunden leva utan mjälte?

Trots alla mjältens funktioner kan hundar leva normalt utan sin mjälte. De flesta hundar har aldrig några problem. Det finns några få infektioner som påverkar röda blodkroppar som förekommer mer hos hundar utan deras mjälte men förekomsten är låg.

Hur ser en mjälte ut?

En mänsklig mjälte är ungefär lika stor som en knuten hand och väger hos en vuxen människa lika mycket som ett stort äpple, cirka 150 gram. Den är bönformad och sitter strax framför den vänstra njuren, det vill säga djupt under vänster revbensbåge i mellangärdet.

Vad beror förstorad mjälte på?

Förstorad mjälte är ett symptom som kan uppkomma vid sjukdomar såsom malaria, skrumplever och flera blodsjukdomar (t. ex. autoimmunhemolytisk anemi). Mjältskada i samband med operationer kan framför allt uppkomma vid ingrepp på magsäck och tjocktarm.

Kan man dö av körtelfeber?

Även om komplikationer kan ses, är sjukdomen ändå godartad och läker nästan alltid utan men, även om förloppet kan vara ganska långdraget (upp till en månad). Trötthet kan kvarstå i upp till ett år. Det är sällsynt att någon dör av körtelfeber.

Relaterade inlägg: