Vilka prover tas vid en hälsokontroll?

Innehållsförteckning

Vilka prover tas vid en hälsokontroll?

Vilka prover tas vid en hälsokontroll?

undersöker blodvärde och som kan indikera diabetes, metabolstörning, hjärtsjukdom, bristande njur- och leverfunktion, vitamin- och mineralbrist, sköldkörtelrubbning, sjukdom i prostata, testosteronnivåer och inflammation. Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (du behöver inte boka tid)

Måste man gå på hälsokontroll?

Cochrane, en världsomspännande organisation har genom en systematisk process vägt samman vetenskapliga studier publicerade 2019. I sammanställningen påvisas att allmänna hälsokontroller inte har något värde. Däremot vet vi att vissa riktade hälsokontroller är värdefulla för att upptäcka vissa specifika sjukdomar.

Hur ofta ska man göra en hälsokontroll?

Klokt att kontrollera blodtryck, blodsocker och blodfetter Blodtrycket är enkelt att kontrollera och det bör du göra i alla fall någon gång vart femte år eller så. Det är inte nödvändigt att göra det oftare om du inte har uppmätt ett förhöjt blodtryck.

Vad kostar det att göra en hälsokontroll?

Priset för en hälsokontroll ligger vanligtvis mellan 1 000 sek och 3 000 sek beroende på vad du vill undersöka och på vilket sätt. Om man tittar på de dyraste och billigaste hälsokontrollerna är spannet idag stort.

Vad händer med kroppen när man fyller 50?

Det år du fyller 50 får du ett brev skickat hem till dig med en inbjudan till ett hälsosamtal på din vårdcentral. I brevet får du också en tid för att ta prover inför hälsosamtalet.

Relaterade inlägg: