Får man ta VAB vid inskolning?

Innehållsförteckning

Får man ta VAB vid inskolning?

Får man ta VAB vid inskolning?

Du kan inte vabba under inskolningen Kom ihåg att om ditt barn skulle bli sjukt under inskolningen så har du inte rätt att vabba, eftersom du redan är ledig från ditt arbete. För att föräldrapenning ska du först anmäla och sedan ansöka om föräldrapenning.

Vad inskolning?

Barnets första tid på förskolan kallas inskolning. Under inskolningen får barnet i sin egen takt lära känna sin nya verksamhet, sina nya kompisar och pedagogerna som finns där. Förskolan anpassar inskolningen efter varje barn och kan ta olika lång tid. Du som förälder finns oftast med under delar av inskolningen.

Vilka rutiner har man vid en inskolning?

Personalen delar på inskolningen. Föräldern är med i början och går ifrån längre och längre stunder. Barnet får prova på antingen frukost eller mellanmål, lunch, vila om det är aktuellt för barnet. Schematider, den förälder som börjar jobba senast lämnar barnet /slutar tidigast hämtar.

Hur lång tid tar en inskolning?

Inskolningen tar cirka två veckor och inleds med tre föräldraaktiva dagar mellan klockan 9.00-14.00. Observera att det kan bli fler än tre föräldraaktiva dagar, allt beror på hur ditt barn reagerar och hur många dagar hen behöver ha med dig som förälder. Detta bestäms tillsammans med ansvarspedagogen.

Får man betalt för inskolning?

Visst är det okej att prova på ett jobb, men du ska självklart lön för ditt arbete. Kolla om det finns kollektivavtal på din arbetsplats, då är arbetsgivaren skyldig att ge dig lön även för inskolning. Se till att du har ett anställningsavtal.

Kan båda föräldrarna vara med på inskolning?

Nu föreslår regeringen förändringar så att föräldrar ska ha rätt till föräldrapenning för att delta vid barnets inskolning även om föräldern inte är tillsammans med barnet på exempelvis förskolan under hela dagen. Det förenklar framförallt för föräldrar som inte har en flexibel arbetssituation.

När skolar man in barn?

I Sverige har alla barn enligt skollagen rätt till förskola från och med 1 års ålder, det vill säga den dag man fyller 1 år. Vi som jobbar i förskolan har skyldighet att se till att alla barns tas emot på ett sånt sätt att den ålder de börjar i är den bästa för dem.

Hur går en inskolning till på förskola?

Inskolningen är färdig när barnet är redo att söka upp pedagogerna och starta en dialog. Inskolningen sker ofta över två veckor och föräldrarna ska vara med i sammanlagt tre heldagar. Föräldrarna kommer och går under den här tiden för att vänja barnet vid att vara ensamt på förskolan.

Hur länge brukar man vara med på inskolning?

– För de små barnen brukar inskolningen ta ungefär två veckor. För de lite större tar det oftast en vecka, säger Annika Johansson, förskollärare på Ängens förskola. De har jobbat efter samma metod länge och har förfinat och utvecklat den allt eftersom.

Relaterade inlägg: