Vad är syftet med LIA?

Innehållsförteckning

Vad är syftet med LIA?

Vad är syftet med LIA?

Utbildningar inom yrkeshögskolan ska leda till arbete eller egenföretagande inom ett yrkesområde, och det är därför viktigt att utbildningen har nära kontakt med arbetslivet. Syftet med LIA är att de studerande ska få lära sig i en verklig miljö, men det innebär inte en anställning. ...

Får man betalt för LIA?

Som lärling är du inte anställd och får därför inte lön från företaget, men har samma rätt till studiemedel som andra högskolestuderande. Lärandet på lärlingsplatsen innebär värdefulla kontakter med arbetslivet som mycket väl kan leda till jobb direkt efter avslutade studier.

Vad händer om man inte får en LIA plats?

Vad händer om jag inte hittar en LIA-plats? Vi får många frågor om vad som händer om man ej lyckas hitta en LIA-plats. Svaret är att de allra flesta lyckas lösa en praktik på egen hand. Skulle det mot förmodan vara så att man står utan, så hjälper vi på skolan till som ett sista steg.

Hur lång är LIA praktik?

LIA-PERIODEN En yh-utbildning innehåller vanligtvis 2-3 LIA-perioder. Varje LIA är ca 3-5 veckor lång vilket innebär att du får mycket tid till att lära dig ditt nya yrke. Under din LIA har du en handledare som stöttar dig i din praktik och ser till så att du lär dig det du ska.

Vad är en LIA student?

Inom yrkeshögskolan varvas teori med praktik. Det innebär att delar av utbildningen sker ute på en riktig arbetsplats. Praktikperioderna på yrkeshögskolan kallas LIA och står för lärande i arbete. Det långsiktiga målet med LIA-perioden är att förbereda den studerande för sin framtida yrkesroll.

Vad betyder Lia 1?

LIA 1 ger de studerande inledande branschkännedom. LIA 2 innebär en fördjupning och specialisering av den tidigare perioden. I examensarbetet som utförs allra sist i utbildningen planerar och genomför de studerande självständigt ett projekt knutet till en underhållsverksamhet.

Får man ta betalt för en praktikant?

Praktiken kan vara upp till sex månader och bestäms utifrån praktikantens behov. Du behöver inte betala lön eller arbetsgivaravgifter utan praktikanten får aktivitetsstöd från Försäkringskassan och är också försäkrad för arbetsskada.

Vem ansvarar för LIA?

LIA sker i samverkan Det är utbildningsanordnarens ansvar att se till att alla studerande har LIA-placering på en arbetsplats. För att kunna erbjuda relevanta LIA-platser krävs ett nära samarbete med arbetsgivare inom utbildningens bransch och yrkesområden.

Får ingen LIA praktik?

Landets yrkeshögskolor varnar för bristen på LIA-platser (lärande i arbete) i byggbranschen. Med 5000 nya platser på yrkeshögskolan och en pandemi är det svårt att ut alla elever på praktik. ... – Men om en elev skulle bli utan finns det möjlighet att flytta eller skjuta på sin praktikperiod, säger Johan Lindahl.

Relaterade inlägg: