Hur länge firas Purim?

Innehållsförteckning

Hur länge firas Purim?

Hur länge firas Purim?

Ester räddade det judiska folket Högtiden purim firas på den fjortonde dagen i månaden Adar som brukar infalla i februari eller mars månad. Ordet purim betyder 'lott' på hebreiska och kommer av berättelsen om hur den onde Haman tänkte dra lott om vilken dag judarna i Persien skulle utrotas.

Vad dricker judarna?

Allt som äts och dricks måste enligt ortodox judisk tro vara kosher, alltså även vinet. ... Alla fat där vinet lagras måste vara helt nya och enbart används för kosher vinframställning. Vinet måste hanteras uteslutande av troende judar. I gamla tider hettades vinet upp, ungefär som när man pastöriserar mjölk.

Var firar man Purim?

Högtiden har många traditioner och firas ofta med stor fest och utklädsel. Detta år finns det flera stora firanden av Purim i Stockholm och Judiska församlingen hade ordnat ett stort firande med barnaktiviteter, läsning, fest, mat och dans.

Vad äter man på Chanukka?

Maten symboliserar ofta det man firar. Exempelvis äter man äter man ”latkes”, potatisplättar som påminner om råraka, och munkar på chanuka. Oljan i maten symboliserar oljan till den eviga lågan som inte tog slut under förstörelsen av det andra templet.

Relaterade inlägg: