Vad händer när en bouppteckning är registrerad?

Innehållsförteckning

Vad händer när en bouppteckning är registrerad?

Vad händer när en bouppteckning är registrerad?

När bouppteckningen registrerats hos Skatteverket och eventuell bodelning är klar kan ni genomföra arvskiftet. Det innebär att dödsbodelägarna fördelar egendomen mellan sig. När alla tillgångar har skiftats mellan arvingarna upphör dödsboet.

Hur vet man att bouppteckningen är registrerad?

När bouppteckningen är godkänd fungerar den som en legitimation som visar vem som har rätt att representera dödsboet. Innan bouppteckningen är klar behöver du en släktutredning från Skatteverket. Du kan beställa en kopia av den registrerade bouppteckningen hos Skatteverket.

Hur lång tid tar det att få en bouppteckning godkänd?

Skatteverkets handläggningstid är för närvarande mellan fyra och fem veckor.

När ska en bouppteckning göras?

Sammanfattningsvis följer av rättspraxis att en bouppteckning i princip ska anses avslutad datumet för bouppteckningsförrättningen. En bouppteckning som inte har upprättats i laga ordning anses dock inte vara avslutad.

Vem får se bouppteckning?

Till bouppteckningen ska alla dödsbodelägare kallas, enligt Ärvdabalkens 20 kap 2 §. Eftersom bouppteckningen registreras hos Skatteverket så blir det en offentlig handling, vilket innebär att vem som helst har tillgång till den enligt Tryckfrihetsförordningen 2 kap 1 §.

När blir bouppteckningen registrerad?

Bouppteckningen måste vara gjord senast tre månader efter ett dödsfall, sedan måste bouppteckningen registreras hos Skatteverket. Nästa del är dödsboförvaltningen som är den praktiska hanteringen av den egendom som den avlidne har lämnat efter sig. Sista steget kallas för arvskifte och det är då arvet fördelas.

Relaterade inlägg: