Vad studerar en arkeolog?

Innehållsförteckning

Vad studerar en arkeolog?

Vad studerar en arkeolog?

Arkeologi studerar materiella lämningar efter förhistoriska människor för att förstå deras världsbild och hur deras samhällen fungerade. Arkeologi, läran om det förflutna, handlar om hur människors livsvillkor förändrats under årtusenden.

Var jobbar arkeologer?

Många arkeologer är anställda vid museer men arkeologer kan också arbeta på länsstyrelser, riksantikvarieämbetet eller privata företag.

Hur lång tid tar det att bli arkeolog?

Så blir du arkeolog För dig som vill bli arkeolog är det viktigt att du väljer ett högskoleförberedande gymnasieprogram, eftersom arkeologer utbildas inom högskolan. Kandidatexamen omfattar tre år och minst hälften av utbildningen ska bestå av huvudämnet arkeologi.

Vad gör en arkeolog barn?

De gräver bland annat upp gamla saker ur marken och tar reda på mer om historien med hjälp av det som de hittat. Arkeologi är lite som att lösa gåtor eller lägga pussel. ... Ålder: För arkeologer i alla åldrar.

Hur blir man Amatörarkeolog?

Fornlämningarna skyddas av Kulturmiljölagen. Det innebär att ingrepp i dem inte kan göras hur som helst. Undersökningar som är tänkta att utföras av historisk nyfikenhet, alltså av forskningsintresse, måste förberedas noggrant, och det krävs djupgående kunskap för att få tillstånd från länsstyrelsen för detta.

Vad är skillnaden mellan arkeologi och historia?

Det finns olika sätt att arbeta på för att ta reda på information om historien. Man kan till exempel arbeta som arkeolog eller som historiker. Ordet historia är grekiska och betyder både berättelse och undersökning. Ordet arkeologi kommer av grekiskans arkhaios som betyder gammal och logia som betyder lära.

Relaterade inlägg: