Vad ska man göra om man kör av vägen?

Innehållsförteckning

Vad ska man göra om man kör av vägen?

Vad ska man göra om man kör av vägen?

Börja med att ringa 112 så hjälpen kommer fram så fort som möjligt. Vid en mindre olycka utan skadade räcker det med att du och den andra föraren byter kontakt- och försäkringsinformation. Skulle du känna att polisen behövs för att assistera så ringer du 114 14.

Är man skyldig att stanna vid en trafikolycka?

I Trafikförordningen anges vilka skyldigheter du som trafikant har om du ”med eller utan egen skuld haft del i en trafikolycka”. Om du som trafikant har haft del i en trafikolycka är du skyldig att stanna kvar på platsen och, så gott du kan, hjälpa eventuellt skadade personer (2 kap 8 § Trafikförordningen).

Vad får man inte göra i en tunnel?

Tänk på följande när du kör i en tunnel: Undvik onödiga körfältsbyten. Lyssna på information via radio. Avsluta eventuella mobiltelefonsamtal. Kör inte med solglasögon.

Vad ska man göra om man kör på ett rådjur?

Om olyckan sker:

  1. Ring 112 och anmäl att du råkat köra på ett vilt djur.
  2. Ta hand om eventuella skadade personer i väntan på ambulans.
  3. Placera ut en varningstriangel så inte fler olyckor sker.
  4. Vid en viltolycka ska du alltid märka ut platsen. Gärna med viltremsa.

Kan man köra en krockad bil?

Det är stor skillnad i bedömning beroende på hur krockad den är. Bara för att bilen är körbar innebär inte att den är godkänd för trafik. De räcker ju med lite trasiga lampor, trasig regskylt etc. för att böter om man har otur så att köra om bilen är såpass krockad är kanske inte att rekomendera.

Relaterade inlägg: