Vad kostar det att rengöra en gravsten?

Innehållsförteckning

Vad kostar det att rengöra en gravsten?

Vad kostar det att rengöra en gravsten?

Priser för en tvätt av gravsten varierar beroende på hur stor gravstenen är. Priserna är från ca 700 SEK och avgiften behöver betalas innan arbetet utförs då vi planerar in samtliga tvättar av gravstenar enligt ett schema för att allt ska bli klart så fort som möjligt under sommarmånaderna.

Hur tar man bort mossa på en gravsten?

Beläggningar av alger, lavar, mossa och smuts kan lätt angripa gravstenens yta. Men även här kan manbort dem med ljummet vatten och en trasa – om man inte dröjer för länge mellan gångerna. Sitter smutsen hårt kan man testa med ett milt rengöringsmedel.

Hur sköter man en gravsten?

Grovslipad, finhuggen, råhuggen eller flammad yta bör tvättas minst en gång varje år med milt tvättmedel med neutralt pH-värde och ljummet vatten. Använd gärna en rotborste. Vid hårt nedsmutsad eller mossig sten måste specialtvättmedel användas. Målad eller förgylld text och dekor måste tvättas med stor försiktighet.

Får man ta hem en gravsten?

Det går alltså att få ta hem en gravsten - men då får det inte synas att det är just en gravsten. Och den får inte stå på en plats där det för allmänheten kan uppfattas som att någon ligger begravd, när det inte gör det. Det berättar Mats Lindblad, chef på kyrkogårdsförvaltningen i Växjö.

Vad kostar renovering av gravsten?

I de fall det finns en familjegrav räcker det med textkomplettering av befintlig sten vilket kostar cirka 5 000 kr. Om gravstenen är gammal eller varit utsatt för hårt slitage kan en omslipning bli aktuellt efter en tid. En omslipning och ny montering kostar kr.

Vad ska det stå på gravstenen?

Det enda man kommer på kanske är det uppenbara: Namn, födelsedatum och dödsdatum. Ibland slipper man fundera på det. Det händer ofta att den avlidne redan har formulerat vad han eller hon vill att det ska stå för text på gravstenen. Då behöver man bara komplettera, om det är något ytterligare man vill skriva.

Hur monterar man en gravsten?

Det finns olika sätt att montera gravstenar på. Det vanligast är att man använder sig av en lättbetongssockel en så kallad GRO-sockel. Utöver detta alternativ finns det kyrkogårdar som vill att stenen ska monteras med markdubb, flexia, granitsockel eller på en befintlig nedgrävd balk.

Hur gör man rent sten?

Börja med att rengöra stenplattorna med kvast och vatten. Borsta först bort löst liggande grus och smuts. Spola sedan vattnet över ytan och skrubba bort fläckar och missfärgningar. Skulle detta inte räcka kan du testa att använda stensåpa på dina fläckiga stenar.

Vad kostar ett gravsten?

Valen är många och kan anpassas utifrån vad man föredrar. Priset kan därför variera mycket och gravstenen kan kosta från cirka 7 000 kr och uppåt*. Om det redan finns en gravsten som ska användas brukar det vara billigare. Då kan det räcka med en textkomplettering av befintlig sten vilket kostar från cirka 6 000 kr*.

Relaterade inlägg: