Vad får kallas te?

Innehållsförteckning

Vad får kallas te?

Vad får kallas te?

Te är en dryck som görs på torkade blad från växten Camellia Sinensis. Svart te, grönt te, oolong och vitt te kommer alla från samma planta och det är endast processen efter att bladen är plockade som avgör vilket sorts te slutprodukten blir.

Hur brygger man te i kanna?

Lägg i en tesked (ca 2g) med teblad för varje person och en extra sked för kannan. Teet bör ha så mycket utrymme att röra sig i som möjligt, ju mer plats desto mer smak kan frigöras från tebladen. Stäng av vattenkokaren/kastrullen när vattnet uppnått lämplig temperatur (se tabellen nedan) och häll i det i kannan.

Hur kom man på te?

Allt riktigt te kommer från tebusken, Camellia Sinensis. Hur teet smakar i slutändan är en kombination av jordmån, klimat och växtbetingelser: det som kallas terroir, och hur bladen behandlas efter plockningen. Olika bearbetningsprocesser avgör om slutprodukten blir svart te – eller grönt, gult, vitt eller oolong.

Vad smakar te?

Många teer i lösvikt innehåller torkad frukt, som i och för sig ger en del smak åt teet. Eftersom te blir beskt snabbt när man låter det dra så hinner inte speciellt mycket smak avges av den torkade frukten.

Var växer te?

Den kinesiska teplantan (C. sinensis var. sinensis) är en flerstammig buske med små blad som blir cirka 3 meter hög. Den växer naturligt i sydöstra Kina.

Hur mycket te i en kopp?

Fyll din kastrull med friskt, kallt vatten och koka upp. Värm tekannan med hett vatten, eller ännu bättre, genom att ställa den varmt. Måtta upp en tesked te per person, eller mer exakt; två gram te per kopp.

Hur mycket te per liter vatten?

3–4 teskedar (5–10 gram) per liter är en bra utgångspunkt. Smaka: blev det gott? Till en kopp/mugg kan du testa med 1 tesked te per kopp.

Relaterade inlägg: