När bör man bli sjukskriven för utmattning?

Innehållsförteckning

När bör man bli sjukskriven för utmattning?

När bör man bli sjukskriven för utmattning?

Vid allvarligare utmattningssyndrom brukar det krävas sjukskrivning på hel- eller deltid för att på sikt kunna återgå till arbetet. Ofta behöver du själv göra förändringar i din egen livssituation för att undvika besvär framöver. Tillfrisknandet tar i allmänhet minst ett halvår och ibland betydligt längre tid.

Vad göra när man är utmattad?

Under stressiga perioder behöver du se till att du tar dig tid att ta det lugnt och skapar tillfällen för vila. Det behövs för att du ska få ny kraft och energi och kunna återhämta dig. Vad som gör att man återhämtar sig är väldigt individuellt. Försök att hitta ditt eget sätt att koppla av och känna lugn och ro.

Hur länge är man trött efter utmattningssyndrom?

Sömnstörning är regel. Vid minskad belastning och tillräcklig återhämtning (vilket inte behöver innebära sjukskrivning), minskar symtomen under veckor till månader.

När börja jobba efter utmattning?

Återgång till arbete efter utmattning eller stresssjukdom Ge utrymme för vila – sjukskrivning på grund av stress är ofta långvarig – det kan handla om ett år eller mer. De första månaderna behöver medarbetaren vila.

Hur länge kan man vara sjukskriven för stress?

Vid utmattningssyndrom i den akuta fasen kan patienten sjukskrivas på heltid eller partiellt upp till 6 månader. Partiell sjukskrivning vid återgång i arbete efter heltidssjukskrivning. Vid utmattningssyndrom med kvarstående kognitiva svårigheter, kan patienten sjukskrivas på heltid upp till 1 år eller mer.

Relaterade inlägg: