Kan man bada på Stora Karlsö?

Innehållsförteckning

Kan man bada på Stora Karlsö?

Kan man bada på Stora Karlsö?

Under barnturen tittar vi på de vanligaste fåglarna på Stora Karlsö och letar olika typer av fossiler – något som brukar vara mycket uppskattat av våra yngre besökare. Efter guideturen finns det goda möjligheter att ta ett bad eller besöka fyren på egen hand.

Vad är speciellt med Stora och Lilla Karlsö?

Lilla Karlsö ligger utanför Gotlands västkust och är – tillsammans med den mer exploaterade Stora Karlsö – Sveriges enda fågelberg. Ön är ett gammal korallrev fullt av fosssiler och här finns en unik natur och en kulturmiljö med storslagen klintkust, fornlämningar och ett landskap som formats av bete i tusentals år.

Hur kommer man till Stora Karlsö?

Stora Karlsö ligger 6,5 km sydväst om Gotland och du reser hit med fartyget M/F Stora Karlsö från Klintehamn. Båtresan från Klintehamn tar cirka 30-40 minuter. En dagsutflykt på Stora Karlsö innebär cirka 4,5 timmars vistelse på ön.

Var ligger Stora Karlsö?

EN ANNORLUNDA UPPLEVELSE UTANFÖR GOTLAND Stora Karlsö är ett av Gotlands bästa utflyktsmål och ligger bara en halvtimmes båtresa från Klintehamn. Ön bjuder på en oförglömlig naturupplevelse med Östersjöns största fågelberg. Det finns många skäl till att besöka Stora Karlsö.

Kan häcka på Lilla Karlsö?

Drygt 70 arter fåglar häckar på ön. I Öster- och Västerbergets branter bor tusentals sillgrisslor, tordmular och storskarvar. Andra vanliga häckfåglar är gråtrut, havstrut, silltrut, fiskmås, silvertärna och småtärna. Över hela ön häckar ejder och i rasbranterna svärta, stor- och småskrake samt gravand.

Vem äger Stora Karlsö?

Under perioden 1880-1887 köptes marken på Stora Karlsö successivt upp av ett nybildat bolag – Karlsö Jagt- och Djurskyddsförenings AB – som än idag står som ägare till ön.

Vad ser Nils Holgersson på Karlsöarna?

Han såg helt och hållet avätna skelett, men också kroppar, som bara voro halvätna, och andra, som de knappt hade smakat på, utan låtit ligga orörda. Det var rent hjärtskärande att se, att vilddjuren hade kastat sig över fåren bara för ro skull.

Hur högt är Stora Karlsö?

Stora Karlsö är en rest av ett urtida korallrev som omvandlats till kalksten. Ön har branta sidor åt alla håll utom åt söder. Klippbranterna är 25–45 meter höga på många ställen.

Vilka fåglar häckar på Stora Karlsö?

Under de senaste hundra åren har totalt 259 olika arter observerats på Stora Karlsö. Drygt 60 arter häckar. De stora kolonierna av alkfåglarna sillgrissla och tordmule häckar på ön med tusentals par. Andra vanliga häckfåglar är ejder, svärta, gråtrut, silltrut och sedan några tillbaka även storskarv.

Vilket slott rastade Nils Holgersson på?

Resväg
KapitelTitelPlatser
3VildfågelslivVittskövle slott, Övedsklosters slott
4GlimmingehusGlimmingehus
5Den stora trandansen på KullabergKullen, Kullaberg
6I regnväderLinderödsåsen, Ovesholms slott, Bäckaskogs slott, Ryssberget, Kristianstad

Relaterade inlägg: