Hur behandlar man någon med Aspergers?

Innehållsförteckning

Hur behandlar man någon med Aspergers?

Hur behandlar man någon med Aspergers?

Det finns inga botemedel mot Aspergers syndrom men det finns sätt att underlätta för personer som diagnostiserats med tillståndet. Det viktiga är att personer med Aspergers syndrom får en insikt i hur diagnosen fungerar och vilka svårigheter den innebär.

Vad kännetecknar en person med Asperger?

Typiska symtom för diagnosen Asperger var till exempel: Svårigheter i socialt samspel, undvikande beteende eller oförmåga till sociala kontakter. Svårigheterna bottnar i bristande social inlevelseförmåga vilket omfattar svårigheter att förstå hur andra tänker, känner och vad de outtalade signalerna i samspelet betyder.

Finns diagnosen Asperger kvar?

Attention får ofta frågor om Aspergers syndrom som försvann i och med diagnosmanualen DSM-5. Även om Aspergers syndrom inte längre sätts som diagnos, så finns den i allra högsta grad kvar för dem som hade diagnosen sedan tidigare.

När debuterar Asperger?

Barn med Aspergers syndrom är svårare att upptäcka så tidigt eftersom symtomen ofta inte blir tydliga förrän några år senare, kanske först när barnet börjar i en förskoleklass eller i skolan. Det är viktigt med tidig upptäckt av barn med någon funktionsnedsätt- ning inom autismspektrat.

Har folk med asperger känslor?

Personer med Aspergers syndrom känner precis lika mycket känslor som andra, men de har bara svårare att visa dem. Personer med Aspergers kanske inte ler när de är glada eller visar nedstämdhet lika tydligt. Personer med Aspergers har också en tendens att prata i en mer platt och monoton röst.

Hur vanligt är det med Asperger?

ASD/Asperger beror på att hjärnan fungerar på ett avvikande sätt oftast av genetiska orsaker. ASD/Asperger är medfött och uppmärksammas vanligen i tidig barndom. Diagnosen är vanligare hos pojkar än hos flickor men diagnosen är svårare att ställa hos flickor där tillståndet ofta inte uppträder förrän långt senare.

Vad är högfungerande asperger?

Personer med Aspergers syndrom kan uppvisa ett udda beteende. De blir därför ofta missförstådda och kan uppfattas som ohyfsade, ouppfostrade eller blyga. Ibland används termen högfungerande autism (HFA) avseende kombinationen autism (autistiskt syndrom) och hög begåvning.

Kan man leva med någon med Asperger?

Den överdrivna ärligheten bottnar i en oförmåga att leva sig in i andras tankar och känslor. Aspergare är inte obildbara och de flesta lär sig efter hand hur man ska bete sig i olika situationer, men i allmänhet är de dåliga på socialt umgänge även som vuxna.

Relaterade inlägg: