Kan katter bli snuviga?

Innehållsförteckning

Kan katter bli snuviga?

Kan katter bli snuviga?

Många katter som genomgått en infektion blir bärare av virus och kan sprida virus genom kroppsvätska såsom saliv, tårar och nysningar till andra katter. Det är främst katter med herpes som kan smitta under lång tid, risken för utsöndring av virus är större i samband med stress.

Kan en katt bli förkyld?

Ja, förkylning är den vardagliga benämningen på övre luftvägsinfektion. Hos katter kallas detta tillstånd för kattsnuva. De övre luftvägarna utgörs av nos, bihålor, svalg, struphuvud och luftstrupe. I en del fall ger kattsnuva även symtom från ögonen.

Hur vet jag om min katt har kattsnuva?

Ofta ses ett eller flera av följande symtom: Svullnad och rinnande nos (nostäppa) Ögoninflammation. Nysningar och hosta.

Är det vanligt att katter snarkar?

Det är inte normalt för katter att regelbundet snarka eller låta från nosen, så om den gör det bör man boka tid till veterinär för undersökning. Ofta kan undersökningen omfatta röntgen av luftvägarna, provtagning och undersökning av luftvägar under narkos.

Hur behandlar man kattsnuva?

  • Behandling av kattsnuva. Om det enbart är en virusinfektion är behandlingen främst en understödjande behandling genom att: Katten får i sig tillräckligt med näring. Hålla ögon och nos rena. Låt katten stanna inomhus och i vila. Katters aptit är beroende av att de kan lukta.

Hur ökar risken för kattsnuva?

  • Infektion med calicivirus ökar risken för sår i munnen samt hälta medan herpesvirus ger ökad risk för sår på hornhinnan. Kattsnuva kan ge allt från milda symptom såsom enstaka nysningar och lite nosflöde, till allvarliga symptom, t.ex. kraftigt nedsatt allmäntillstånd, andningsbesvär, feber, ingen aptit.

Kan man vaccinera mot kattsnuva?

  • Förebyggande vaccination mot kattsnuva kan hjälpa till att lindra sjukdomsförloppet, men förhindrar tyvärr inte med säkerhet att katten blir sjuk, även vaccinerade katter kan sprida smitta. En del katter som får kattsnuva får kroniska problem (antingen ihållande problem eller återkommande).

Relaterade inlägg: