Varför pressar jag tänder?

Innehållsförteckning

Varför pressar jag tänder?

Varför pressar jag tänder?

När du gnider underkäkens tänder mot tänderna i överkäken uppstår tandgnissling. Det sker oftast i sömnen och kan ibland ge ifrån sig ett gnisslande ljud. Att du gnisslar eller pressar tänder när du sover hänger ofta samman med sömnstörningar, som i sin tur kan bero på stress. Tandgnissling är ganska vanligt hos barn.

Varför spänner det i tänderna?

Den bakomliggande orsaken till värken är att stress ofta leder till att vi pressar och gnisslar tänderna. Det kan i sin tur leda till värk i käkarna. Genom att vi pressar och gnisslar tänder får våra tänder inte vila så mycket som de behöver. Många av de som får bettskenor förskrivna är unga personer.

Har börjat gnissla tänder?

Kontakta en tandläkare om du tror att du gnisslar eller pressar tänder. Ring telefonnummer 1177 om du vill ha tandvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Varför har man bettskena?

Bettskena används när man har besvär från käkleder och tuggmuskler. Den hjälper till att avlasta käkleder och tuggmuskler så att spända muskler lättare kan slappna av. En bettskena kan också användas för att undvika en alltför snabb nedslitning av tänderna vid tandgnissling.

Relaterade inlägg: