Vad gör man om man hittar en skatt?

Innehållsförteckning

Vad gör man om man hittar en skatt?

Vad gör man om man hittar en skatt?

- För det första får man inte leta efter skatter hur som helst, och om man väl hittar en skatt ska den inlösas av staten och det måste anmälas till länsstyrelsen, länsmuseet eller till riksantikvarieämbetet, säger han.

Vad händer om man skadar en fornlämning?

Lag (2016:1150) . Den som vill rubba, ta bort, gräva ut, täcka över eller genom bebyggelse, plantering eller på annat sätt ändra eller skada en fornlämning ska ansöka om tillstånd hos länsstyrelsen.

Vilka skatter betalar vi som privatpersoner?

Det finns olika typer av skatter. Några av de vanligaste skatterna är skatt på arbete och inkomst, bil och trafik, alkoholdrycker och tobak. Det betyder att du betalar skatt på din lön, för att kunna äga och köra bil och när du köper alkoholdrycker eller tobak.

Vart går den skatt som en privatperson betalar?

En stor del av Sveriges välfärdssystem betalas av skatter. Det är skatter som bekostar till exempel sjukvård, barnomsorg, socialtjänst och äldreomsorg. Men också vägar, kollektivtrafik, flyktingmottagning och det gemensamma miljöarbetet bekostas av skatter.

Får man bygga på fornlämning?

Kulturminneslagen reglerar vad man får och inte får göra med kulturminnen i Sverige. ... Den som planerar eller utför ett arbete skall se till att skador på kulturmiljön så vitt möjligt undviks eller begränsas Kulturminneslagen förbjuder att ta bort, rubba, gräva ut eller skada en fornlämning utan länsstyrelsens tillstånd.

Vad är en övrig kulturhistorisk lämning?

Alla fornlämningar är skyddade enligt kulturmiljölagen, även de som ingen känner till. En övrig kulturhistorisk lämning är spår efter mänsklig verksamhet som tillkommit under och efter år 1850. En övrig kulturhistorisk lämning har inte samma lagskydd som en fornlämning, men ska visas hänsyn och aktsamhet.

Relaterade inlägg: