Vad är Kotbåge?

Innehållsförteckning

Vad är Kotbåge?

Vad är Kotbåge?

Kotglidning innebär att en kota i ländryggen glider i förhållande till kotan som ligger intill. Ofta glider en kota framåt i förhållande till den som ligger under. Orsaken kan vara åldersförändringar i disk och facettleder som ligger mellan kotorna.

Vad är Listes?

BAKGRUND. Spinal stenos i ländryggen är en förträngning av spinalkanalen som kan påverka passerande nervstrukturer och ge upphov till sensoriska och motoriska störningar samt smärta. Förträngningen kan föreligga såväl centralt i spinalkanalen som lateralt i recessen eller foraminellt.

Hur lång tid tar det att läka en kotkompression?

Ryggkotan läker av sig själv i ett sammanpressat läge inom 6–12 veckor. Vid flera kotkompressioner uppkommer så småningom kutryggighet och längdminskning. Vid en eller flera kotkompressioner är utredning för osteoporos viktig och vid behov förebyggande behandling inklusive läkemedel.

Vad händer om man brutit ryggen?

Vad händer vid en skada på ryggmärgen? En skada på ryggmärgen kan hindra signaler från hjärnan att passera. Signalerna fungerar som de ska från hjärnan och ner till brottet, men nedanför skadan kan inte signalerna fortsätta dit de ska.

Vad gör Ländkotor?

Ländkotorna (lumbalkotor, vertebrae lumbales, L1-L5) upptar trycket från alla de överliggande kotorna och är därför de största och mest robusta i den presakrala ryggraden.

Relaterade inlägg: