Kan man klämma en vagel i ögat?

Innehållsförteckning

Kan man klämma en vagel i ögat?

Kan man klämma en vagel i ögat?

Man skiljer mellan en inre och en yttre vagel, där en inre vagel inte syns, men kan skava mot ögat, och en yttre vagel som orsakar svullnad på ögonlocket. En yttre vagel har ibland också en gul prick i mitten, likt en finne, vilket är orsaken till att många vill försöka klämma den.

Hur länge kan man ha vagel i ögat?

Hordeolum, i folkmun kallad vagel, är en akut, yttre talgkörtelinflammation på ögonlocket. Tillståndet kan kompliceras av en infektion, ofta orsakad av Staphylococcus aureus. En vagel läker vanligen spontant inom cirka 10 dagar, men kan bli ett recidiverande besvär.

Vad kan man göra om man har svullna ögonlock?

Precis som för de flesta former av svullnad kan kyla göra underverk. Testa med att lägga en kall tepåse på det svullna ögonlocket (grönt te gör att svullnaden går ner), eller skäm bort dina ögon med en kylande gurkmask. Tänk på att vissa människor kan få allergiska reaktioner av tepåsar med smaksatt te.

Kan man bli blind av vagel?

När en talgkörtel blir inflammerad bildas en så kallad vagel. Den kan kännas obekväm och göra ont och ibland ge problem med synen. Den är inte farlig och ofta går en vagel över av sig själv. Inflammationen smittar inte, och det finns flera saker man kan göra för att lindra besvären.

Relaterade inlägg: