Vad beror Histaminintolerans på?

Innehållsförteckning

Vad beror Histaminintolerans på?

Vad beror Histaminintolerans på?

Histaminintolerans klassas inte som en allergi eftersom det uppstår när kroppen tar upp för mycket histamin från maten. Det beror på att man har brist, eller nedsatt produktion av, enzymet diaminoxidas, kallat DAO, som bryter ner histamin. Det är alltså samma princip som vid laktosintolerans.

Kan man bota Histaminintolerans?

För att du ska bli kvitt besvären kan det hända att du behöver ta flera olika läkemedel, eller ett kombinationspreparat där antihistamin är en av de aktiva substanserna. Ge inte upp om du inte blir besvärsfri direkt - be din läkare att få pröva något annat om din nuvarande medicin inte hjälper!

Vilken effekt har histamin i kroppen?

Histamin är ett ämne som finns i kroppens vävnader. När du är allergisk känner kroppen igen pollen som fastnar i ögonen eller näsan, och släpper ut histamin från så kallade mastceller i slemhinnorna. Histaminet gör att en allergisk reaktion startar och du får besvär som klåda och svullnad i näsan och ögonen.

Vad innehåller mycket histamin?

Mat som personer med extra känslighet kan reagera mot Tonfisk, makrill, ansjovis, sardeller, sardiner, jästextrakt, ostar, fisksåser, fermenterade korvar till exempel salami, sojasåser, öl, vin samt surkål och andra fermenterade grönsaker.

Finns det histamin i kaffe?

Dessutom kan innehållet av histamin i mat och dryck öka under bearbetning, t. ex. rödvin innehåller en hög halt histamin på grund av fermenteringsprocessen. Fermenteringsprocessen för kaffe och te tenderar också att öka halten histamin.

Kan man få hjärtklappning av pollenallergi?

Symptomen kommer snabbt – det brukar börja med klåda i handflator och fotsulor. Inom kort får du hjärtklappning, andningsbesvär, magsmärtor, blodtrycksfall och försämrad blodcirkulation.

Relaterade inlägg: