Vad händer om man inte opererar ljumskbråck?

Innehållsförteckning

Vad händer om man inte opererar ljumskbråck?

Vad händer om man inte opererar ljumskbråck?

Ibland kan ljumskbråcket fastna och klämmas åt där det buktar ut från bukväggen. Det går då inte att trycka tillbaka bråcket. Det kan göra att blodflödet till utbuktningen stryps, så att innehållet i bråcksäcken riskerar att dö. Det kallas för inklämt ljumskbråck och är ett allvarligt tillstånd som kräver vård direkt.

Kan man dö av ljumskbråck?

Det är ett allvarligt tillstånd som kan leda till att blodcirkulationen stoppas och att bråcksäckens innehåll riskerar att . Ett ljumskbråck kan utvecklas till ett inklämt ljumskbråck hos både barn och vuxna, men man kan också få ett inklämt ljumskbråck direkt, utan att först ha haft ett ljumskbråck.

Hur opererar man ett ljumskbråck?

Ljumskbråck kan antingen opereras under en öppen operation, det vill säga att kirurgen lägger ett snitt i ljumsken, eller med hjälp av titthålsteknik. I det senare fallet används ett smalt instrument som överför bilder till en bildskärm där kirurgen kan följa arbetet. Instrumentet förs in genom små hål i bukväggen.

Hur lång sjukskrivning vid ljumskbråck?

Den normala sjukskrivningstiden efter en operation varierar mellan 1-3 veckor beroende på gällande arbetsuppgifter och postoperativa besvär. En begränsning av tunga lyft under 2-3 veckor efter en operation rekommenderas.

När opererar man ljumskbråck?

Hos vuxna beror det på att vävnaden mellan huden och magens organ är försvagad. Ljumskbråck försvinner inte av sig själv, utan behöver opereras. Ljumskbråck hos barn opereras alltid. Hos vuxna opereras det om det ger besvär.

Hur länge är man svullen efter Ljumskbråcksoperation?

Det kan uppstå blåmärken i sårområdet och hos män även svullnad och blånad i pungen. Detta kräver ingen behandling utan försvinner spontant inom 1-2 veckor.

Är det farligt att ha ljumskbråck?

Inklämt ljumskbråck Svullnaden kan klämma åt både innehållet och blodkärlen i bråcksäcken. Det kan göra att blodcirkulationen stoppas och att bråcksäckens innehåll riskerar att dö. Det är ett allvarligt tillstånd. Ett ljumskbråck kan utvecklas till ett inklämt ljumskbråck hos både vuxna och barn.

Hur lång tid tar det att operera ljumskbråck?

Operationerna tar ungefär 20 minuter till en timme.

Hur länge har man ont efter operation ljumskbråck?

En viss svullnad, blåmärke och smärta i operationsområdet och ned mot könsorgan/pung kan förekomma och är ofarligt. Smärtan är individuell. Vissa kan ha ont 1–2 dagar och vissa kan ha ont 1-2 veckor.

Relaterade inlägg: