Är kolsyra bra för tänderna?

Innehållsförteckning

Är kolsyra bra för tänderna?

Är kolsyra bra för tänderna?

En seglivad myt är att kolsyrat vatten skulle fräta på tänderna. Det är inte sant. Visserligen kan kolsyra fräta på tänderna, men de koncentrationer av kolsyra som finns i bubbliga drycker vi köper i affären är för låga för att ge betydande påverkan på emaljen.

Är fruktsocker farligt för tänderna?

Socker som är tillsatt i maten tar sig tar sig lätt in i bakteriebeläggningar, så kallat plack, som finns på tänderna. Där bryts de ner av bakterierna och det bildas syra som skadar tänderna. ... Hur surt det blir beror bland annat på vilken typ av socker det är. Rörsocker, druv- och fruktsocker ger stor surhet.

Är kolsyra frätande?

Det finns många myter om kolsyrat vatten och dess hälsoeffekter – som att det fräter på tänderna eller är farligt för små barn. ... Många undrar, är kolsyrat vatten verkligen frätande för tänderna? – Sura ämnen kan slita ner tandvävnaden, men kolsyra är en av de betydligt svagare syrorna.

Vilken typ av skada på tandemaljen ser vi ofta då personen har frekventa intag av syrliga men sockerfria drycker?

Frätskador, erosionskador, uppkommer om tänderna utsätts för frekventa syraangrepp från exempelvis kost, surauppstötningar och kräkningar. I dag blir frätskador allt vanligare på grund av det ökade intaget av sura drycker så som sportdryck och läsk.

Varför får du en frätskada på tänderna?

  • Om du får en frätskada på tänderna syns det på att tandytan har slitits ned. Det är sura ämnen som orsakar frätskadan, inte socker. Dina kostvanor eller medicinska problem kan ge ökad risk för frätskador. Frätskador på tänderna blir allt vanligare, särskilt bland barn och ungdomar.

Hur ofta bör du borsta tänderna?

  • Det är också bra om du använder en mjuk tandborste och en tandkräm som inte innehåller så mycket slipmedel. Du bör inte borsta tänderna mer än två gånger per dag. Undvik att dricka surt t.ex apelsinjuice innan du borstar tänderna. Tänderna stärkas med produkter som innehåller fluor.

Kan sura ämnen fräta på dina tänder?

  • Sura ämnen kan fräta på dina tänder och leda till att tändernas skyddande yta, emaljen, löses upp. Frätskador kallas även erosioner eller erosionsskador. Sura ämnen orsakar frätskador. Ju starkare syra och ju längre tid syran stannar kvar på tänderna, desto större risk för frätskador.

Relaterade inlägg: