Hur länge lägger Kålfjärilen ägg?

Innehållsförteckning

Hur länge lägger Kålfjärilen ägg?

Hur länge lägger Kålfjärilen ägg?

Kålfjärilen har 2 till 3 generationer per år. Ur de övervintrade pupporna framkommer på våren, vanligen i maj månad, fjärilar, som lägger ägg på vilda korsblommiga växter (familjen Brassicaceae). De efter omkring 14 dagar framkomna larverna blir i juli månad fjärilar.

Hur slippa kålfjäril?

När sedan larverna kryper runt kan man bekämpa dem med en bakterie som gör att de dör. Man löser upp ett bakteriepulvret i vatten tillsammans med en droppe diskmedel och sprutar på kålväxterna, gärna i omgångar, nästa gång de knaprar på dem så får de i sig bakterierna och dör.

När försvinner Kålfjärilen?

Du kanske förlorar några av svartkålens blad till larverna i juli, men i september har larverna blivit fjärilar och dragit vidare och i bästa fall har dina plantor fortsatt att växa och producerar nu nya friska blad! Lite svinn får man räkna med i den naturliga och ekologiska trädgården!

När kommer Kålfjäril?

Oftast kommer två generationer kålfjärilar under ett år. Första generationens har övervintrat som puppor och blir till fjäril på våren. Dessa lägger ägg som blir färdiga fjärilar i juli. Andra generationen lägger ägg i slutet av sommaren.

Vad angriper kål?

KÅLFJÄRIL (Pieris brassicae) (Lepidoptera: Pieridae) Kålfjärilen tillhörfamiljen vitfjärilar, Pieridae. Lar- verna angriper kålväxter och kan fläckvis orsaka stora skador i fålt. Kålfjärilen lägger sina ägg i samlingar om 20-100 stycken. Larverna uppträder därför i stora antal på plantorna, som snabbt kan kalätas.

Hur skyddar man grönkål?

Skydda växten från angrepp genom att skaka stockarna lite på regelbunden basis. På så sätt håller du exempelvis kålflugelarver och sniglar borta, även om grönkål brukar vara den kålsort som klarar sig bäst mot detta.

Hur skyddar man kål?

Täck hela planteringen med ett tunt och tätt nät, som skydd mot kålmal och kålfjäril. Kålnät finns i de flesta trädgårdsbutiker. Ett tips är att låta nätet vila på pinnar du sticker ned i marken så att det inte ligger an mot kålbladen. Då kan flygfäna lägga sina ägg genom nätet på plantornas blad.

Varför knyter sig inte Spetskålen?

Spetskålen är en form av vitkål med spetsigt huvud. Huvudena är inte så fasta som hos den vanliga vitkålen utan är löst knutna.

Relaterade inlägg: