Hur påverkas kroppen av kortisol?
Hur påverkas kroppen av kortisol?
Kortisol är ett av kroppens viktigaste hormon med ett stort antal effekter som idag bara delvis är kända. Man vet att höga halter av kortisol kan resultera i bukfetma, hypertoni, åderförkalkning, typ 2-diabetes, depression och försämrat immunsystem.
Vad räknas som lågt kortisol?
Lågt värde av kortisol Kroppens blodtryck blir lägre, vilket i sin tur leder till att man kan få yrsel och andra symtom. Immunförsvaret försvagas och gör att du lättare blir sjuk. Låga kortisolvärden kan bero på Addisons sjukdom, vilket innebär att binjurarna inte längre utför sin uppgift på ett bra sätt.
Kan man mäta kortisol?
Man mäter kortisol för att utvärdera om man kan ha någon typ av avvikelse som leder till en sjukdom. Du kan mäta din kortisolnivå på flera sätt, i ditt blod, saliv och urin. Det är dock viktigt att förstå att din nivå av kortisol inte alltid hänger samman med din stressnivå.
Vad är kortisol i kroppen?
- Kortisol är ett hormon som bildas i binjurarna och som har många olika effekter i kroppen. Kortisol är viktigt för att kroppen ska kunna hantera påfrestningar som skador, infektioner och allergier. Hormonet behövs även för ämnesomsättningen. Kortison är läkemedel som liknar kroppens eget kortisol och fungerar på samma sätt.
Hur kan kortisol hjälpa dig i akuta situationer?
- I akuta stress-situationer kan kortisol tillsammans med adrenalin hjälpa dig till både styrka och extra mental skärpa och generellt göra sin kropp redo för att prestera sitt absolut yttersta, rent fysiskt.
Varför är kortisol skadlig?
- Kortisol är nämligen ett hormon som kroppen producerar i stressade situationer. I akuta stress-situationer kan kortisol hjälpa dig att prestera bättre – både fysiskt och mentalt. På lång sikt är höga nivåer av kortisol dock skadligt. Läs varför här – och hur kortisol både kan gynna och skada din kropp.
Vad är blodprov och kortisol?
- Blodprov och Kortisol. Kortisol kallas ofta för stresshormon och ser bland annat till att levern reglerar blodsockernivån samt att blodtrycket hålls på en jämn nivå. Hormonet produceras vid ökade stressnivåer och skyddar kroppen mot negativa effekter av stress.