Vad beror Matkoma på?

Innehållsförteckning

Vad beror Matkoma på?

Vad beror Matkoma på?

Postprandiell (efter måltid) trötthet, eller paltkoma, infinner sig ofta på grund av att energi mobiliseras till arbete med matsmältningen på bekostnad av till exempel hjärnans arbete. Även minskad utsöndring av aktiveringshormon bidrar till paltkoman.

Varför får man paltkoma?

Många blir sugna på något sött efter lunch då kroppen gärna vill höja blodsockret igen. Det här tillståndet kallas ibland för ”paltkoma” men det går över efter en stund. Du får försöka stå ut, skippa att äta sött för kroppen är på väg att reglera blodsockret själv. ... Du känner dig mätt fortare och du äter långsammare.

Vad göra om man ätit för mycket?

Ofta sker behandlingen genom att du träffar terapeuten regelbundet till exempel en gång i veckan. På vissa specialistmottagningar finns dagvårdsaktiviteter där du lagar och äter mat tillsammans, och diskuterar olika problem kring ätande.

Är det bra att vila efter maten?

– Det spelar inte så stor roll om middagen intas kl 18 eller 20 men det är en god idé att låta det gå minst någon timme mellan middag och läggdags för att somna lättare när inte magen arbetar som mest.

Varför blir man trött av socker?

Som sagt går snabb energi från socker ofta ned lika snabbt som det gick upp och därför kan du känna dig väldigt trött. Om du istället äter långsamma kolhydrater som pasta, potatis eller ris kommer du att hålla en jämn energinivå under en mycket längre period.

Varför är man orkeslös?

Koffein, alkohol, nikotin och även vissa läkemedel kan ha störande effekt på sömnen så att du känner dig trött eller orkeslös. Även oro, stress, depression eller utmattningstillstånd är vanliga orsaker som kan leda till problem med sömnen och därmed till onormal trötthet och orkeslöshet.

Kan utlösas av palt koma?

Paltkoma är ett uttryck som blev rikskänt genom Värsta språket i tv. Ordet beskriver den dåsighet som drabbar den proppmätte efter en stadig måltid. Paltschvimma och grötsvimmen är två andra dialektala ord för samma sak.

Relaterade inlägg: