Kan man få skolios som vuxen?

Innehållsförteckning

Kan man få skolios som vuxen?

Kan man få skolios som vuxen?

Får man problem i vuxen ålder händer det oftast efter 40. Skolios behöver oftast inte behandlas. I många fall ger diagnosen inga besvär. Ibland beror skolios på ålders- eller slitageförändringar.

Kan man få skolios?

Den vanligaste typen av skolios, som kallas idiopatisk skolios, är den som inte har någon förklarlig orsak. Skolios kan även bero på olika förändringar i ryggraden som påverkar ryggen när man växer. Det kan vara ett brott på en kota eller en godartad tumör, som gör att kotorna växer ojämnt och gör kotpelaren krokig.

Kan man träna med skolios?

Bra övning om skoliosen är funktionell och det är stelheter i ryggen som gör att det blir snedheter. Foamroller: Med en skumrulle/ foamroller kan man påverka ryggen. Kontakta en terapeut som kan vägleda dig i användandet av detta. Sidplanka: Används för att stärka upp den svaga sidan.

Är skolios ärftligt?

De allra flesta (ca 80 %) har en idiopatisk skolios1-3, där man idag inte kan påvisa någon bakomliggande orsak, men där ärftliga faktorer spelar en betydande roll4. Flickor drabbas betydligt oftare än pojkar av behandlingskrävande idiopatisk skolios.

Relaterade inlägg: