Hur vet man järnbrist?

Innehållsförteckning

Hur vet man järnbrist?

Hur vet man järnbrist?

För att ta reda på om du har järnbrist får du lämna ett blodprov via ett stick i fingret. Det kallas för att blodvärdet testas, eller att hemoglobinvärdet (hb-värdet) mäts. Om du har brist på järn kan du känna dig trött och orkeslös, yr eller andfådd.

Är det farligt med lågt Hb?

Anemi anges ofta som Hb under referensområdet eller enligt WHO:s klassifikation (Hb < 130 g/L hos män, < 120 g/L hos kvinnor). Emellertid kan relativt stora sänkningar i Hb ändå innebära att patienten fortfarande ligger inom referensområdet, och har då en individuell anemi som inte fångas av vanliga anemikriterier.

Vad är normalt blodvärde för män?

  • Vad är normalt blodvärde för män? När man talar om blodvärdet menar man detsamma som nivån av hemoglobin (Hb) i blodet. Det mäts ofta i gram per liter och för män ligger normalvärdet på cirka 130-170 g/l.

Vad är högt blodvärde?

  • Högt blodvärde (högt Hb) Förhöjda hemoglobinkoncentrationer gör att blodet blir tjockflytande och betyder att man lider av polycytemi. Polycytemi innebär att man har för många röda blodkroppar i blodet. Detta kan var en sjukdom i sig men även vara en konsekvens av andra åkommor.

Vilka symtom får man av förhöjt blodvärde?

  • Vilka symtom får man av förhöjt blodvärde? Vanligtvis känner man inte av några symtom, men om man gör det kan det vara: Yrsel och huvudvärk. Tung i huvudet och trötthet. Att det kliar efter att man badat eller duschat varmt. Att man känner sig ”full” i magen. Händer, fötter och/eller underben kan rodna/smärta.

Vad är normalt blodvärde för barn?

  • Blodprov: Hemoglobin, B-Hb. ... Vanliga referensvärden för Hb-värdet är ungefär 1 gram per liter (g/L) för kvinnor och 1 g/L för män. Förutom hos nyfödda barn så ligger barns blodvärde något lägre än vuxnas men det varierar beroende på barnets ålder.

Relaterade inlägg: