Hur behandlar man sår i underlivet?

Innehållsförteckning

Hur behandlar man sår i underlivet?

Hur behandlar man sår i underlivet?

Herpes i underlivet går över av sig själv och det finns ingen behandling som botar sjukdomen. Du kan få virushämmande läkemedel utskrivet av läkare om du har mycket besvär. Det tas i tablettform. Virushämmande läkemedel lindrar symtomen och kortar ner tiden som du har besvär.

Varför får jag blåsor i underlivet?

Blåsor i underlivet kan vara herpes. Herpes orsakas av ett virus och är mycket vanligt. Det överförs främst vid sexuell kontakt. De flesta som har herpes i underlivet får så lindriga symtom att de inte vet om att de har herpes.

Vad kan man göra om man har ont i underlivet?

Det är viktigt att du söker vård om har ont mer någon enstaka gång. Du behöver få behandling för att det inte ska bli värre. Kontakta en ungdomsmottagning, vårdcentral, barnmorskemottagning eller gynekologisk mottagning om du har ont i eller runt slidan.

Kan man använda kortison i underlivet?

Vid behandling i hudveck tränger kortisonet lättare in i huden, och då ökar effekten och risken för biverkningar. Detsamma gäller när du behandlar ställen där huden är tunn och känslig, till exempel i ansiktet, i ljumskarna, under brösten och i underlivet. Då räcker det oftast att använda ett svagare kortison.

Hur lång tid tar det för sår i underlivet att läka?

Bristningen behöver tid att läka. Det kan ta veckor eller månader. Det är olika hur lång tid det tar innan man vill ha sex. Vänta med samlag i slidan tills underlivet känns helt läkt.

Kan munsår smitta till underlivet?

Genital herpes (könsherpes) orsakas av Herpes simplex virus typ 1 (HSV-1) eller Herpes simplex virus typ 2 (HSV-2). HSV-1 ger huvudsakligen munherpes (labial herpes), men kan även smitta till könsorgan (genital herpes) via oralsex.

Hur känns könsherpes?

Herpes återkommer hos cirka 80 % av alla som har haft en första herpesinfektion (primärherpes). Vid återfall av herpesinfektion förekommer vanligen inga allmänna symtom. De första symtomen består av klåda och sveda, och därefter bildas blåsor och sår som ofta förekommer endast på ena sidan.

Vad är underlivet.nu?

  • Underlivet.nu delar med sig av kunskap, erfarenheter och tips kring underlivet, tex könssjukdomar som svamp, herpes, klåda, sår, flytningar och blåsor. Vi ger också tips och idéer om du ex. vill intimraka dig, förhindra lukt i underlivet eller bara få tips för hur ditt underliv kan ge dig ett njutningsfullt sexliv.

Har underlivet en mild lukt naturligt?

  • Underlivet har en mild lukt naturligt. Miljön i din slida har ett pH-värde på mellan 3,8-4,2, vilket innebär att den är sur. Den sura miljön är ett sätt att stänga ute virus och bakterier som inte ska vara i underlivet. Detta betyder alltså att underlivet alltid luktar lite, och det i sig bör inte ge dig några bekymmer.

Kan du få klåda i underlivet?

  • Könssjukdomar som kondylom eller herpes i underlivet kan också göra att det kliar. Det finns även vissa hudsjukdomar som kan orsaka klåda i underlivet. Eksem och lichen sclerosus är exempel på sådana hudsjukdomar. Du kan få röda prickar, små sår, klåda och hårsäcksinflammationer om du rakar underlivet.

Relaterade inlägg: