Vad orsakar problem med mjälten?

Innehållsförteckning

Vad orsakar problem med mjälten?

Vad orsakar problem med mjälten?

Mjälten sitter på vänster sida högt upp och kan, precis som levern, bli förstorad vid exempelvis körtelfeber och andra sjukdomstillstånd som kan ge känslan av en svullen mjälte. Blindtarmsinflammation gör ofta ont runt naveln och sedan i den högra, nedre delen av magen – men smärtan kan vara diffus.

Vad gör man åt en svullen mjälte?

Ibland leder mjältförstoringen till brist på röda blodkroppar och trombocyter (blodplättar). Behandlingen innefattar vanligtvis kortison och immundämpande läkemedel, men många med syndromet klarar sig utan behandling. En del behöver blodtransfusioner, och ibland opereras mjälten bort.

Kan man känna svullen mjälte?

Mjälten kan också svullna men det kan vara svårt att känna det själv. En läkare kan känna den nedanför revbenen på vänster sida. Även levern kan svullna, i så fall känner du den nedanför höger revbensbåge.

Varför svullen mjälte?

Förstorad mjälte är ett symptom som kan uppkomma vid sjukdomar såsom malaria, skrumplever och flera blodsjukdomar (t. ex. autoimmunhemolytisk anemi).

Vad gör en lever?

Levern bearbetar och finfördelar olika ämnen som passerar med matsmältningen till lämplig form för kroppen och deltar i regleringen av ämnesomsättningen. Levern sörjer för blodets koagulationssystem och förebygger sjukdomar inom kroppens immunförsvar.

Vilken mat är bra för mjälten?

Ät fullkorn, lätta proteiner (kyckling och vit fisk) och frukt. Wokad mat är lättsmält och bra för mjälten. Sitt ner när du äter och tugga maten väl. Undvik att läsa och titta på tv samtidigt.

Kan man få en svullnad av mjälten?

  • En liten eller måttlig förstoring eller svullnad av mjälten kan man få av vissa infektionssjukdomar och också om man har någon leversjukdom. Ett exempel på en ganska vanlig sjukdom som ofta ger en viss svullnad av mjälten är körtelfeber. Denna svullnad är oftast ofarlig, men kan i sällsynta fall leda till att mjälten brister.

Hur stor är en mänsklig mjälte?

  • Mjälten, latin lien, grekiska splen, är ett organ i däggdjurens kropp. En mänsklig mjälte är ungefär lika stor som en knuten hand och väger hos en vuxen människa lika mycket som ett stort äpple, cirka 150 gram.

När sitter mjälten i buken?

  • Mjälten sitter till vänster i buken, strax framför den vänstra njuren. Den sitter alltså i mellangärdet, strax under revbensbågen. Den tar hand om, och bryter ned gamla blodkroppar och tillverkar även en typ av vita blodkroppar som vi behöver för vårt immunförsvar.

Vad är en förstorad mjälte?

  • En förstorad mjälte, även känt som en splenomegali, uppstår när mjälten, ett organ beläget på vänstra sidan av kroppen strax under bröstkorgen, ökar i storlek av okänd anledning.

Relaterade inlägg: