Vad innebär en fertilitetsutredning?

Innehållsförteckning

Vad innebär en fertilitetsutredning?

Vad innebär en fertilitetsutredning?

Barnlöshetsutredning, även kallat fertilitetsutredning, är till för olikkönade par som har försökt uppnå graviditet utan att lyckas. Vi utreder era möjligheter att få barn och planerar en eventuell behandling.

Vilka prover tas vid Fertilitetsutredning?

Vid en fertilitetsutredning analyseras bl a äggstockskapaciteten (ultraljud + AMH) hos kvinnan samt antalet spermier och dess kvalitet hos mannen. Därefter kan den mest lämpliga behandlingsmetoden för bästa möjliga resultat rekommenderas. Vilken behandlingsform som är mest lämplig diskuteras i dialog med varje par.

När får man göra Fertilitetsutredning?

Om ni har försökt uppnå graviditet mer än 1 år är det rimligt att påbörja en utredning. Om du som kvinna är äldre än 35 år, har mycket oregelbundna menstruationer, eller om ni av annan anledning vet att det finns svårigheter, kan en utredning påbörjas tidigare.

Hur går utredning till barnlöshet?

Spermaprov. Med ett spermaprov går det att se om det finns några spermier. Det går också att se hur mycket spermier det finns och hur de rör sig. ... Det är troligt att det är spermierna som är orsaken till barnlösheten om även det andra provet visar samma resultat som det första.

Kan man kolla upp sin fertilitet?

Hos kvinnor tas ett blodprov för att undersöka äggstockarna, äggreserven och kroppens förutsättningar för att bli gravid. Ett vanligt sätt att testa fertilitet är genom test av follikelstimulerande hormon (FSH). För att den manliga kroppen ska kunna producera spermier behövs bland annat FSH.

Vart kan man kolla upp sin fertilitet?

Ett annat sätt att mäta fertiliteten görs genom att undersöka mängden av antimylleriskt hormon, AMH, i blodet. Det visar hur många potentiella ägg det finns som kan utvecklas till en graviditet. Äggen kan också räknas med hjälp av ultraljud.

Vad innebär tre IVF-försök?

Efter ett IVF-försök får bara var tredje kvinna barn, men den sammanlagda chansen ökar för varje försök som görs. Av kvinnor som erbjuds tre försök får nästan två tredjedelar barn. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin.

Relaterade inlägg: