Vad ska man göra om man är allergisk mot pollen?

Innehållsförteckning

Vad ska man göra om man är allergisk mot pollen?

Vad ska man göra om man är allergisk mot pollen?

Ha fönster stängda under dagen när pollennivåerna är högre. Vädra hellre på natten eller tidigt på morgonen då pollenhalterna är låga. Häng inte ut kläder eller sängkläder på vädring eller tork utomhus, pollen kan fastna i kläderna. Motionera helst inomhus, och annars tidigt på morgonen då daggen binder pollenkornen.

Måste man behandla pollenallergi?

Du som har pollenallergi kan behöva få behandling. Det går inte att stoppa kroppens allergiska reaktioner mot pollen helt och hållet, men läkemedel kan dämpa besvären. Genom att använda läkemedel brukar det gå att leva som vanligt och vistas utomhus trots att det finns pollen i luften.

Kan man få ont i halsen av pollen?

– Se till att stanna hemma vid milda symtom som snuva, lätt hosta och ont i halsen. Ta hjälp av pollenrapporten för att se om det finns pollen i luften, som man kanske vet att man är allergisk mot. Medicinera som vanligt för allergin.

Kan pollenallergi påverka magen?

Vid pollenallergi kan den som har allergi i vissa fall även reagera mot andra närbesläktade ämnen i till exempel mat. Symtomen är ofta att det kliar, sticker och känns svullet på läppar, i mun och svalg. Mer sällsynt är att man får ont i magen, illamående, diarré, kräkningar, eksem, nästäppa, snuva och astma.

Hur vet man om man är allergisk mot gräs?

Symtomen vid gräsallergi är samma som vid andra formera av pollenallergi. Det vanligaste är symtom från näsa och ögon. Ögonen kliar, näsan kliar, du kan få nästäppa och vattnig snuva. Gräsallergi kan också ge utslag på huden.

Kan man få ont i huvudet av allergi?

Symptom vid allergi Vanliga reaktioner är rinnande näsa, nysningar, kliande ögon och andningsbesvär. Utslag och klåda är också vanligt i samband med allergi och eksem kan uppstå eller förvärras av allergen. Allergiska problem kan även orsaka huvudvärk och göra dig trött i perioder.

Kan man få ont i kroppen av pollen?

Pollenallergi liknar besvären vid vanlig förkylning. Men vid förkylning får du ofta också ont i halsen. Ibland får du även tjock, gul snuva och någon gång hög feber. Besvären vid pollenallergi kan dessutom variera från dag till dag och varar under en längre tid än förkylning.

Relaterade inlägg: