Vilka effekter har en antagonist som blockerar Muskarina receptorer?

Innehållsförteckning

Vilka effekter har en antagonist som blockerar Muskarina receptorer?

Vilka effekter har en antagonist som blockerar Muskarina receptorer?

Antikolinergika hämmar verkan av parasympatiska stimuli och ger ökad hjärtfrekvens, nedsatt sekretion i mun- och bronkslemhinnor, avslappning av glatt muskulatur med mera. Läkemedlen används bland annat vid vissa ögonsjukdomar, astma, KOL, Parkinsons sjukdom och för hämning av slembildning.

Vad är muskarina receptorer?

Muskarinreceptorer eller muskarinerga acetylkolinreceptorer är en slags receptorer som finns i parasympatiska nervsystemet. Ämnet som aktiverar muskarinreceptorer är acetylkolin vilket innebär att receptorerna är kolinerga, men som också kan aktiveras av muskarin varifrån namnet kommer.

Vart finns Muskarinreceptorer?

De parasympatiska (kolinerga) nervernas receptorer kallas muskarinreceptorer och är lokaliserade i urinblåsans vägg. Hämning av dessa receptorer leder till avslappning av detrusormuskeln och därmed minskad trängningskänsla.

Vad är Kolinerg effekt?

Kolinerga receptorer är receptorer som har acetylkolin som ligand. Kolinerga receptorer har även förmåga att binda andra ämnen än acetylkolin. Kolinerga receptorer delas in i två huvudgrupper beroende på dess bindningsförmåga till ämnena muskarin och nikotin: ... Nikotinerga receptorer, som främst aktiveras av nikotin.

Vad är antikolinerga biverkningar?

Antikolinergika har även effekter på CNS (förvirring, hallucinos, delirium, koma) men dessa effekter är mer oförutsägbara. Initialt (en timme efter peroral dos): Törst och torra slemhinnor. Torr, varm och rödflammig hud. Dilaterade, ofta ljusstela pupiller.

Vad är det parasympatiska och det sympatiska systemet?

Det autonoma systemet är uppdelat i två delar som båda är involverade i vår stressreglering: det sympatiska och det parasympatiska nervsystemet. Det sympatiska nervsystemet sätts igång när kroppen behöver mer kraft, medan det parasympatiska är som mest sysselsatt när vi vilar.

Hur fungerar antikolinergika?

Antikolinerga läkemedel blockerar effekterna av signalsubstansen acetylkolin, som bland annat används av vissa nervbanor i hjärnan som är viktiga för de kognitiva funktionerna. Exempelvis är Alzheimers sjukdom förknippad med en brist på acetylkolin.

Var finns Nikotinerga receptorer?

Nikotinreceptorer eller nikotinerga acetylkolinreceptorer (förkortning nAChR från engelskans nicotinic acetylcholine receptor) är en slags receptorer som finns i olika delar av nervsystemet, i binjurens märg, och i motorändplattor.

Var finns nikotinreceptorer?

Nikotinreceptorerna sitter på nervcellens utsida och hjälper till att reglera cellens elektriska aktivitet genom att styra inflödet av elektriskt laddade joner, särskilt natrium och kalciumjoner.

Relaterade inlägg: