Vad används en vattenkvarn till?

Innehållsförteckning

Vad används en vattenkvarn till?

Vad används en vattenkvarn till?

Vattenkvarnar malde säden Skvaltkvarnen är den enklaste vattendrivna kvarnen för malning av säd. Den förekom i små bäckar och vattendrag och anläggningen bestod av en fördämning, en vatten- ränna och själva kvarnhuset.

Vem uppfann vattenkvarnen?

En vattenkvarn är en kvarn som drivs av strömmande vatten i ett vattenflödemed hjälp av ett vattenhjul. Al-Jazari uppfann vattenkvarnen på 1100-talet, det var en av hans fem strömmandevattenuppfinningar. Den vanligaste typen av vattenkvarnar är skvaltkvarnar, oftast bygga som små träbyggnader.

Vad är en Skvalta?

En skvaltkvarn, skvalta eller en grekisk kvarn, är en mindre vattenkvarn för malning av säd mellan kvarnstenar, med horisontellt placerat vattenhjul som med en axel sammanbinds direkt, utan växel, med en horisontellt liggande kvarnsten.

Är det som kommer ur kvarn?

Malning av säd till mjöl. När säden kommer till kvarnen är den tröskad, det betyder att sädeskornen har tagits ur axen. Det första som händer i kvarnen är att säden körs genom rensverket.

Vem kom på Väderkvarnen?

Väderkvarnen som kunde mala säd eller pressa olja ur frön uppfanns i Persien omkring 600 e Kr. Väderkvarnen är en av de första maskiner som drevs av annat än muskelkraft.

Relaterade inlägg: