Hur blir skelettet hårt?

Innehållsförteckning

Hur blir skelettet hårt?

Hur blir skelettet hårt?

Kalciumfosfat utgör en stor del av benvävnadens torrvikt, hela 70%. Kalcium gör vävnaden mycket hård och tryckfast. Kollagenet å sin sida ger benvävnaden dess böj- och draghållfasthet. ... Skelettets vikt består till 20% av kompakt benvävnad, och 80% av spongiös benvävnad.

Vad är fogar i kroppen?

Skallens ben hålls ihop av så kallade fogar. Benen har ojämna kanter som exakt passar in i varandra. Käkleden är skallens enda led. Övriga ben i skallen sitter ihop med så kallade fogar.

Vad är det för led i handleden?

Två-axlade leder kallas också för sadelleder eftersom båda ledytorna är sadelformade. Dessa kan röras framåt, bakåt och i sidled. Det bästa exemplet på den här typen av led är tumleden, men även handleden och fotleden räknas hit.

Vad gör skelettet så starkt?

En av de viktigaste hörnstenarna för att stärka skelettet är kalcium. Skelettet behöver kalcium, och andra ämnen som hjälper kroppen att ta upp detta ämne. Kalcium finns i mjölk och mejeriprodukter, mandlar, fisk, grönkål och spenat.

Hur sker uppbyggnad och nedbrytning av benvävnad?

Förnyelse av benvävnad I levande benvävnad sker det hela tiden en nedbrytning med hjälp av osteoklasterna och en uppbyggnad med hjälp av osteoblasterna. På så vis pågår en ständig förnyelse av vår benvävnad. Om osteoklasterna avlägsnar kalcium snabbare än osteoblasterna tillför det blir benen svagare.

Relaterade inlägg: