Vad trivs majs med?

Innehållsförteckning

Vad trivs majs med?

Vad trivs majs med?

Läge: Trivs på en solig, varm plats, gärna lite blåsig. Odla gärna i pallkrage. Näring/jord: Mullrik, näringsrik och genomsläpplig jord gärna med inslag av kompost och ko- eller hönsgödsel. Täckodling med färskt gräsklipp eller växtrens är idealiskt.

Hur man skördar majs?

Majskornen ska vara gula (om du odlar en vanlig gul sort vill säga). Pilla mycket försiktigt upp bladen som omsluter majskolven och tjuvkika. Om de fortfarande är vitgröna i tonen packar du försiktigt in kolven och låter den mogna vidare en tid.

Är Minimajs majs?

Av majs kan man göra mjöl. Majs innehåller inte gluten så den som inte tål det kan äta majsmjöl. Majsen kan skördas innan den blivit fullvuxen. Då kallas den minimajs.

Hur sår man majs?

Mina tips för att lyckas

  1. så majs i små krukor, pluggar eller toalettpappersrullar, ett frö i varje.
  2. använd vanlig planteringsjord, ej såjord.
  3. gör sådden cirka 14 dagar innan utplantering.
  4. ställ sådden på värmematta eller i varmt växthus.
  5. håll efter det inte blir för fuktigt.

När gödsla majs?

Om du odlar majsen i pallkragar är ett pallkrageväxthus eller drivbänk anpassad för pallkragar ett bra alternativ till fiberduken. Majs är en näringskrävande växt. Gödselvattna plantorna 1–2 gånger i veckan under säsongen.

När Direktså majs?

Odling: Så inomhus i såjord i april-maj. Gror efter 5-10 dagar vid 20 grader. Plantera ut på växtplatsen, när jordtemperaturen överstiger 10-15 grader. Kan även direktsås i maj-juni, när jorden är 15 grader.

Hur skördar bonden majs?

Bryter man en kolv på mitten och det går att klämma ut ett degaktigt innehåll ur de mittersta kärnorna så ligger ts-halten på ca 30 %. Skördetidpunkt. Majsen ser väldigt vissen ut när det är dags för skörd.

Kan majs Eftermogna?

Majs finns för övrigt i flera färger än gul. För den som vill ta eget utsäde, låt kolven eftermogna på plantan. ... Låt den eftermogna på planta och torka sedan inomhus.

Hur stor kruka behöver majs?

Så planterar du: Så dina frön cirka 2,5 cm djupt ner i jorden (4 frön per kruka är rekommenderat om din kruka har en diameter på 30 cm).

Relaterade inlägg: