Hur var livet på 1600-talet?

Innehållsförteckning

Hur var livet på 1600-talet?

Hur var livet på 1600-talet?

För 1600-talets svenskar var tillvaron osäker. Krig, svält och epidemier härjade och många levde i fattigdom. Barnadödligheten var hög och i en tid utan antibiotika kunde en enkel infektion leda till döden, oavsett hur stark och välmående man var.

Vad jobbade adeln med på stormaktstiden?

Stormaktstiden, särskilt 1600-talet, kan räknas som adelns guldålder. Ett fåtal ätter var oerhört inflytelserika, byggde pampiga slott och ägde en stor del av Sveriges marker. Trots att adeln genom dessa ätter hade stor ekonomisk makt kan man inte påstå att denna aristokrati var representativ för hela adeln.

Hur levde adeln under 1600-talet?

Stormaktstiden kan räknas som adelns guldålder. Men adeln var under 1600-talet, liksom tidigare, ingen homogen grupp. Inom ståndet rådde stora skillnader gällande både rikedom och makt. Ett fåtal ätter inom den s.k. högadeln var oerhört inflytelserika, byggde pampiga slott och ägde en stor del av Sveriges marker.

Hur var livet på 1500-talet?

Under 1500-talet arbetade fortfarande nästan hela Europas befolkning inom jordbruket. Men allteftersom befolkningen ökade flyttade fler in till städerna där de kunde få arbete. I de stora handelsstäderna samlades rikedomar från när och fjärran.

Vad jobbade adel med?

Adelsmännen hade stor makt under medeltiden. En adelsman var en person som ställde upp med vapen, rustning och en stridsduglig häst till rikets försvar. Den som hade råd med detta belönades av kungen med skattefrihet. Adeln kallades under medeltiden för frälse, eftersom de var befriade från skatt.

Hur levde adeln under 1700 talet?

På 1700-talet gick ämbete, arbete och lön nämligen inte alltid hand i hand. Förväntningarna en adlig ämbetsman var därför att han skulle ha egna inkomster som tryggade hans och hans familjs försörjning. Ämbetsmän som inte hade tillräck- ligt med egna inkomster hade svårt att leva ståndsmässigt.

Relaterade inlägg: