Vilka jobb kräver inte belastningsregister?

Innehållsförteckning

Vilka jobb kräver inte belastningsregister?

Vilka jobb kräver inte belastningsregister?

Det finns i dag inget som förbjuder en arbetsgivare att kräva att du ska visa utdrag från ditt belastningsregister när du söker jobb. I en del yrken, som jobb inom skola och barnomsorg, är det däremot ett krav att arbetsgivaren ska se registerutdrag före anställning.

Hur länge ligger fortkörning kvar i belastningsregistret?

Vad som bestämmer hur länge en belastning finns kvar i belastningsregistret är dess påföljd, alltså straffet. Jag utgår i mitt svar att du vid fortkörningen fick böter. Vid penningböter försvinner uppgiften fem år efter dom, beslut eller godkännande av strafföreläggande eller föreläggandet av ordningsbot, 17 § p.

Vilka har tillgång till belastningsregistret?

Som privatperson har man rätt att få ut uppgifter om sig själv från belastningsregistret, men inte om andra privatpersoner. Detta framgår av 9-10§§. Privata företag har inte tillgång till registret som sådant. De kan inte själva göra ett utdrag ur registret rörande en viss person.

Hur länge finns en dom kvar hos tingsrätten?

Den längsta tid en uppgift finns kvar i belastningsregistret är 20 år, med undantag för att fängelsedomar gallras senast 20 år efter frigivning och överlämnade till rättspsykiatrisk vård gallras senast 20 år efter utskrivningen (18§ och 17§).

Hur länge ligger en dom kvar på Lexbase?

Hur länge finns mina domar/beslut/åtal/strafförelägganden kvar på Lexbase? Brottmålsdomar gallras: Efter fem år om brottet kan ge max två år i straffskalan. Efter 20 år om brottet kan ge över två år i straffskalan.

Vilka jobb kan man få som straffad?

Det är bara några arbets-givare som enligt lagen ska begära att en person som de vill anställa ska visa upp information från belastningsregistret. Det gäller till exempel vissa arbetsgivare inom skola och förskola. De måste veta att ingen i personalen är dömd för till exempel sex-brott mot barn.

Vilket jobb man kan göra om man har belastning register?

Vissa arbetsgivare ber de som söker tjänsten att lämna in registerutdrag i samband med rekryteringen medan andra arbetsgivare inte gör det. Arbetsgivare inom bland annat skola, barnomsorg, hälso- och sjukvård samt arbeten med säkerhetsrelaterade uppgifter, begär som regel in registerutdrag innan anställning.

Relaterade inlägg: