Vad handlade det trojanska kriget om?

Innehållsförteckning

Vad handlade det trojanska kriget om?

Vad handlade det trojanska kriget om?

Gudinnorna Hera, Athena och Afrodite började genast bråka om vem av dem detta skulle gälla, och prins Paris av Troja utsågs att döma mellan dem. ... Afrodite slutligen erbjöd honom den vackraste kvinnan i världen, Helena, hustru till Menelaos av Sparta. Paris valde Afrodite, och detta ledde till det trojanska kriget.

Har trojanska kriget ägt rum?

Vissa källor påstår att det verkligen ägt rum och belägg finns för att Troja brandhärjades på slutet av 1100-talet f.Kr., men enligt den vedertagna historieskrivningen anses bevisen vara otillräckliga för att styrka att detta måste ha skett i samband med ett krig.

Hur länge pågick det trojanska kriget?

Till slut tog de sig in i det kungliga palatset och dödade kung Priamos och hans familj. Även Hektors hustru och lille som dödades grymt. Snart fanns inget motstånd kvar och kriget, som varat i tio år, var äntligen över. En av hjältarna från Troja, den tappre Aeneas, undkom och flydde med sin familj.

Vad menas med den homeriska frågan?

Frågan om Homeros var en verklig historisk person eller ej och huruvida han ensam skrev de båda verken, "den homeriska frågan", är dock mycket omdiskuterad. ... Det anses att Iliaden är det äldre av verken och att Odysséen författades några årtionden senare. De beskriver händelser under och kring det trojanska kriget.

Vilken roll spelar gudarna i Troja?

Vilken roll spelade Gudarna in i det Trojanska kriget? Gudarna var grunden till det trojanska kriget eftersom prins Paris behövde välja vem som var vackrast mellan tre gudinnor. Under kriget så valde Gudarna sidor, t. ex tyckte Athena bäst om grekerna, Ares stöttade trojanerna.

Vem undkom Trojas fall?

Odysseus var enligt legenden kung över Ithaka, en liten ö utanför Greklands västkust. Han deltog i den tioåriga grekiska belägringen av Troja i västra Mindre Asien strax söder om inloppet till Dardanellerna och är omskriven i Homeros Iliaden för sitt hjältemod.

Vilka belägrade Troja?

trojanska kriget

  • Bakgrunden. Vid en bröllopsfest där även gudar var närvarande kastade tvistens gudinna Eris in ett äpple med påskriften ”Till den vackraste”. Gudinnorna Hera, ...
  • Kriget. Grekerna belägrade Troja under tio år. ...
  • Efterspelet. Kung Agamemnon och hans slavinna Kassandra mördades direkt vid hemkomsten av.

Vad ber Andromake sin man före striden?

Guden gör så att Hektor missar sitt kast och när han vänder sig om för att få ett nytt, är brodern/guden borta och Hektor står sedan obeväpnad inför Akilles. Hektor inser, såklart, att han är dödsdömd och ber sin fiende om en ärofylld död och begär att hans kropp skall återlämnas till hans far, för begravning.

Vilket är det övergripande temat för berättelsen i Odysséen?

Odysséen, ”sången om Odysseus”, är en grekisk berättelse från ca 700 f. Kr. Det består av drygt 12 000 versrader, liksom Iliaden indelade i 24 sånger. Det handlar om Odysseus långa och besvärliga hemfärd från trojanska kriget, där han gjort en avgörande insats genom krigslisten med den trojanska hästen.

Relaterade inlägg: