Vart utspelar sig Populärmusik från Vittula?

Innehållsförteckning

Vart utspelar sig Populärmusik från Vittula?

Vart utspelar sig Populärmusik från Vittula?

Matti och hans tystlåtna kompis Niila växer upp i det barnrika kvarter i Pajalas utkant som i folkmun kallas Vittulajänkkä, förkortat Vittula.

När utspelar sig Populärmusik från Vittula?

I romanen får läsaren följa två pojkars uppväxt i Pajala under 1960–70-talet. Den fattiga och magra tiden som genomsyrade samhället under 1930-talet var förbi och med välståndet började även den yttre världen göra sitt intåg.

Vad är Vittula?

Mikael Niemis roman Populärmusik från Vittula handlar om två pojkar, Matti och hans kompis Niila som växer upp i sextio- och sjuttiotalets Pajala i Tornedalen vid gränsen av Sverige och Finland. Miljön i boken är pojkarnas hemkvarter i Pajala som kallas Vittulajänkkä, eller Vittula, vilket betyder Fittmyren.

Vad kännetecknar populärmusik?

Populärmusik är en musikalisk genrebeteckning som använts sedan 1800-talet. Den syftar på en musikstil som är mer lättillgänglig än mer anspråksfull musik (så kallad konstmusik). ... Stilistiskt är gränserna mellan populärmusik, konstmusik och folkmusik flytande.

Var ligger Vittula?

Namnet "Vittula" är en förkortning av Vittulajänkkä, den lokala tornedalsfinska beteckningen på området i Pajala där huvudpersonen Matti växer upp.

Vilken musik är populär i Sverige?

Sedan framgångarna med ABBA under 1970-talet och början av 1980-talet och Roxette i slutet av 1980-talet och början av 1990-talet har svensk pop varit populär runt om i världen. Under 1990-talet hade Sverige flera internationella framgångar inom modern så kallad danspop, med bland andra Ace of Base, Meja och Robyn.

Vad kännetecknar soul?

Soul representerar främst afroamerikansk kultur och har genom historien varit ett genom musik, sammanförande hjälpmedel för afroamerikansk politik och nationalism. Vanliga instrument är trummor, piano, elgitarr, bas och blåsinstrument (trumpet, saxofon, trombon) samt sång och kör.

Vilken musik är störst i Sverige?

Abba anses som den allra största succén från Sverige. Vart man än kommer i världen så känner alla till Abba, det svenska bandet som slog inom i Eurovision Song Contest 1974 med låten Waterloo, som de också vann med.

Varför heter det soul och vilken musikstil utvecklades ur soulen på 70 talet?

Soulmusiken uppstod i USA under 1950- och 1960-talen. Under den perioden uppstod en slags musikalisk hybrid mellan den religiösa gospelmusiken och den sekulära rythm'n'blues-musiken, som skulle komma att kallas soulmusik.

Relaterade inlägg: