Varför begav sig vikingarna på resor?

Innehållsförteckning

Varför begav sig vikingarna på resor?

Varför begav sig vikingarna på resor?

En viktig anledning till att handeln i Norden blomstrade under vikingatiden var att muslimerna under 700-talet hade erövrat stora delar av Medelhavsområdet. Därmed försvårades handelsutbytet mellan Medelhavsländerna och Västeuropa. Detta ledde till att köpmännen sökte nya handelsvägar.

Vad hade vikingarna med sig på handelsresor?

Genom vikingarnas handelsresor kom stora mängder med exotiska varor och silver till norden. Många av dessa varor kom från det arabiska kalifatet. Tack vare sin skeppsbyggarkonst och sin förmåga att navigera kunde vikingarna nå allt fler nya länder och kulturer på sina handelsresor.

Vilka var det som begav sig ut på Vikingatåg?

Fördjupning: Livet ombord på vikingaskeppen Beslut om att delta i ett vikingatåg fattades därför bara av hövdingen eller stormannen. Om kungen i ett område beordrade ett krigståg kallades detta sätt att samla hela flottan på för ledung.

Varför kallades Vikingatåg för västerled och österled?

Enligt traditionen skall det första ryska riket ha grundats av nordmän från Sveariket och de första ryska härskarna bär alla nordiska namn. Dock är vikingatågen i österled framförallt inte lika kända som de i västerled, då folken i Östeuropa vid denna tid oftast inte var skrivkunniga och källorna därför är få.

Vad kallade vikingarna länder?

Nordbornas färder under vikingatiden Genom sina utvecklade skepp kunde man förflytta sig över stora områden. Under perioden utförde dessa resenärer både vikingatåg och handelsresor men många utvandrade också och tog ny mark i främmande länder, så kallad landnam.

Vart åkte vikingarna på Vikingatåg?

Detta var bidragande orsaker till de första vikingatågen, det vill säga plundringar som vikingar, båtburna krigare från Skandinavien, utförde runt om i Europa. Den plundrade vikingar klostret Lindisfarne på Englands östkust, en attack som snart följdes av otaliga krigståg, men också handel och kolonisation.

Relaterade inlägg: