Vad kan man göra av asp?

Innehållsförteckning

Vad kan man göra av asp?

Vad kan man göra av asp?

Aspen användes till klädselbrädor till husgavlar vända mot syd men också till takspån. I Norge används asp fortfarande till klädselbrädor i yttersta havsbandet där den tål salt och hårt klimat bättre än andra trädslag. Asp användes också ofta till tråg och andra livsmedelsförpackningar då den inte tillför någon smak.

Vart finns Aspen?

Det förekommer i tempererade Europa och österut till Kina och Japan, samt ett isolerat bestånd i Nordafrika, i Algeriet. Asp finns i hela Sverige upp till trädgränsen och är den enda arten i släktet som betraktas som naturligt förekommande i landet.

Kan asp andas med?

Svar Träd andas in koldioxid och andas ut syre genom öppningar i bladen/barren. Öppningarna kallas klyvöppningar.

Hur gammal blir Aspen?

En asp kan bli hela 300-400 år, men så gamla träd hittas nästan bara i landets norra delar. Aspen föryngrar sig bäst i skog som ibland brinner eller i områden som tidvis översvämmas. Trädet skjuter nämligen massor med rotskott när den är döende.

Vad har asp för egenskaper?

Aspen har låg värmeledningsförmåga och släpper ingen kåda och används därför till bastulavar och bastupanel. Innerpanel, snickerier och till viss del möbler är andra användningsområden där man utnyttjar aspens formstabilitet. Krymper från rått till 0% fuktkvot 3.1-4.5% radiellt och 8.5-9.6% tangentiellt.

Varför låter aspen?

Att darra som ett asplöv, lyder ordspråket. Och det är sant att aspens löv darrar vid minsta vindpust. Det beror på att skaften är tillplattade och mycket långa i förhållandet till bladstorleken. Darrningen förhindrar skadeinsekter att få fäste på bladen.

Var köpa aspen?

Köp alkylatbensin från Aspen online på granngården.se eller i din närmsta Granngårdenbutik!

Var tanka aspen?

Aspen kan sedan drygt 20 år tillbaka erbjuda alkylatbensin från pump men som ett led i innovativ och kontinuerlig produktutveckling med kunden i fokus kan man nu tanka dygnet runt. Den servicen kan man få på tankstationerna hos Liljekvists i Halmstad och i Ängelholm.

Har asp och ek?

Till ädellövträden räknas åtta arter: alm, ask, avenbok, bok, ek, fågelbär, lind och lönn. De har gemensamt att alla har sin naturliga utbredning söder om Dalälven samt att de har höga krav på mark och klimat. Ibland benämns aspen som Norrlands ädellöv på grund av sitt värde för andra arter som är beroende av asp.

Har asp som ek?

Franska - tremble. Ett annat handelsnamn är European aspen. Asp är ett lätt, relativt mjukt och sprött virke bland de svenska träslagen....Tekniska data.
Densitet440-490 kg/m3 vid 0% fuktkvot (u) 490-540 kg/m3 vid 15% fuktkvot (u)
Skjuvmodul6.8-9.1 MPa vid 12% fuktkvot

Relaterade inlägg: