Vad tar avloppsvattnet vägen?

Innehållsförteckning

Vad tar avloppsvattnet vägen?

Vad tar avloppsvattnet vägen?

Reningsverket kan rena vattnet från kiss, bajs och toalettpapper. ... Tyvärr spolas även skräp som öronpetare och tandkrämstuber ner i toaletter och kommer till reningsverket.

Vart tar vårt avloppsvatten vägen?

När du spolar ner vatten i ditt avlopp åker avloppsvattnet ner genom ledningarna, ut i kommunens spillvattenledningar och till någon av kommunens sex reningsverk. Alla reningsverk har samma uppgift, det vill säga att rena avloppsvattnet.

Vad händer i ett vattenverk?

Bakterier i den biologiska reningsbassängen renar vattnet från partiklar och ämnen i bajs, kiss och miljömärkta tvättmedel. I avloppsvattnet finns även kväve som är skadligt för hav och sjöar om för mycket släpps ut. Bakterierna kan omvandla kvävet i vattnet till luftkväve som är en gas vi andas.

Vad tar kemisk rening bort?

I det kemiska reningssteget tas fosfor bort från avloppsvattnet. Det här sker genom så kallad kemisk fällning, vilket betyder att en speciell kemikalie tillsätts som omvandlar den lösa fosforn till fosfor i fast form. Slammet som bildas går vidare till slambehandling.

Vad skiljer rening av dricksvatten från rening av avloppsvatten?

Först filtreras ytvattnet genom silar och sandfilter, så att partiklar skiljs bort. Därefter renas det genom ett ultrafilter som är en mikrobiologisk barriär. Med hjälp av kemisk fällning skiljs humus och andra organiska ämnen bort genom ultrafiltret.

Vart tar rötslam vägen?

En miljon ton avloppsslam varje år Cirka en miljon ton avloppsslam bildas varje år i Sverige vid de kommunala reningsverken. Till reningsverken kommer det som spolas ut från hushållen (bad-, disk- och tvättvatten, fekalier och urin), sjukhus, industrier och andra anläggningar.

Hur och var renas Stockholms avloppsvatten?

I avloppsreningsverken renas avloppsvattnet med mekaniska, kemiska och biologiska metoder innan det släpps ut i Östersjön. ... Det är inte bara avloppsvatten från hushåll och industrier som reningsverken tar emot. Till reningsverken kommer även dagvatten, det vill säga regnvatten och smältvatten från snö.

Relaterade inlägg: