Vilka är de 11 folkhälsomålen?

Innehållsförteckning

Vilka är de 11 folkhälsomålen?

Vilka är de 11 folkhälsomålen?

Sverige har en nationell folkhälsopolitik med elva målområden. Målområdena omfattar de bestämningsfaktorer som påverkar folkhälsan, det vill säga livsvillkor, miljöer, produkter och levnadsvanor. Det övergripande målet är att skapa samhälleliga förutsättningar för en god hälsa för hela befolkningen.

Vad är nationellt folkhälsoarbete?

Folkhälsomyndigheten har ett nationellt ansvar för folkhälsofrågor. Vår uppgift är att främja en god och jämlik hälsa, förebygga sjukdomar och skador samt verka för ett effektivt smittskydd och skydda befolkningen från olika former av hälsohot.

Hur styrs folkhälsoarbetet i Sverige?

Det finns ingen enskild folkhälsolag som styr folkhälsoarbetet i Sverige. Flera olika lagar påverkar dock de samhälleliga förutsättningarna för en god och jämlik hälsa för hela befolkningen.

Hur ska varje kommun och landsting planera sina insatser när det gäller de åtta målområdena?

För kommuner, landsting, frivilligorganisationer och andra aktörer visar målområdenahur de egna verksamheterna kan inordnas i arbetet för att nå det övergripande målet samtidigt som de ger vägledning i arbetet med att formulera mer preciserade delmål på olika nivåer.

Vad innebär det tidiga livets villkor?

Det tidiga livets villkor Det är viktigt att alla barn får en bra start i livet. Goda uppväxtvillkor som stimulerar deras tidiga utveckling, inlärning och hälsa är avgörande för att uppnå jämlik hälsa som barn och som vuxen. Våra levnadsvanor grundläggs tidigt i livet, vilket också gäller friluftsvanor.

Vad styr folkhälsopolitiken?

Det övergripande målet för folkhälsopolitiken är att skapa samhälleliga förutsättningar för en god och jämlik hälsa i hela befolkningen och sluta de påverkbara hälsoklyftorna inom en generation. Målet tydliggör samhällets ansvar som förutsätter ett gemensamt och tvärsektoriellt arbete.

Vilka frågor anser du vara viktigast att arbeta med när det gäller folkhälsan i dagens samhälle?

Regeringens förslag innebär:

  • Det tidiga livets villkor.
  • Kunskaper, kompetenser och utbildning.
  • Arbete, arbetsförhållanden och arbetsmiljö
  • Inkomster och försörjningsmöjligheter.
  • Boende och närmiljö
  • Levnadsvanor.
  • Kontroll, inflytande och delaktighet.
  • En jämlik och hälsofrämjande hälso- och sjukvård.

Hur hälsan ser ut i olika befolkningsgrupper?

En god folkhälsa innebär att hälsan är så god och så jämlikt fördelad som möjligt mellan olika grupper i samhället. ... Hälsan i befolkningen formas genom ett samspel av faktorer – från ärftliga faktorer som individen själv bär på till levnadsvanor, livsvillkor och levnadsförhållanden.

Vilket ansvar har riksdag och regering för folkhälsan?

Vår uppgift är att främja en god och jämlik hälsa, förebygga sjukdomar och skador samt verka för ett effektivt smittskydd och skydda befolkningen från olika former av hälsohot.

Relaterade inlägg: