Hur går det till att röntga njurarna?

Innehållsförteckning

Hur går det till att röntga njurarna?

Hur går det till att röntga njurarna?

För att kunna se njurarna och urinvägarna måste vi spruta in ett kontrastmedel i din kropp. Med hjälp av en nål sätts därför en plastslang in i ett kärl i armen. Genom denna sprutas kontrastmedel in i blodet som gör att vi tydligare ser njurarna och urinvägarna.

Vad heter det hormon som njurarna bildar?

Utöver detta har människans njure följande tre funktioner:

  • Njuren tillverkar hormonet erytropoietin (EPO), som stimulerar produktionen av röda blodkroppar. ...
  • Njuren omvandlar Vitamin D till dess aktiva form vilket är viktigt för kalciumbalansen i kroppen.
  • Utsöndrar renin för reglering av blodtrycket.

Varför höga njurvärden?

När kaliumvärdet är för högt är det sannolikt att det beror på problem med njurarna. Albumin hjälper bland annat till att förflytta hormoner i kroppen. Om det finns spår av albumin i urinen så är det ett tecken på att något är fel med njurarna.

Hur lång är en njure?

  • Njurarna ligger på var sin sida om ryggraden, lite ovanför navelns nivå. Varje njure är formad som en böna. En njure är 10–12 centimeter lång. Njuren består av barken, märgen och njurbäckenet

Vad är njurarnas viktigaste uppgift?

  • Njurarnas viktigaste uppgift är att rena kroppen från olika ämnen. Urinämne och gallfärgämnen är exempel på ämnen som kroppen gör sig av med genom urinen. Njurarna är även viktiga för flera andra funktioner i kroppen: De reglerar saltbalansen och vattenbalansen.

Vad är njurens funktioner?

  • Njuren kontrollerar framförallt vätske- och elektrolytbalansen, det vill säga balansen mellan olika slag av joner i kroppen såsom kalium, kalcium och natrium. Utöver detta har människans njure följande tre funktioner: Njuren tillverkar hormonet erytropoietin (EPO), som stimulerar produktionen av röda blodkroppar.

Hur fungerar njurar och urinvägar?

  • Så fungerar njurar och urinvägar. Njurarna renar blodet från ämnen som inte behövs i kroppen. Sådana ämnen kallas restprodukter. I njurarna bildas urin och restprodukterna lämnar kroppen med urinen. Njurarna är också viktiga för att reglera vattenbalansen, saltbalansen och blodtrycket i kroppen.

Relaterade inlägg: