När försvinner serom?

Innehållsförteckning

När försvinner serom?

När försvinner serom?

Svullnaden brukar försvinna efter 1–2 månader. Ansträngande aktiviteter kan öka svullnaden, men den går vanligtvis tillbaka. Serom är en svullnad i det opererade området som orsakas av att sårvätska samlas där.

Varför får man serom?

Serom innebär ansamling av sårvätska mellan huden och bukväggen. Huden som lossas läker fast mot bukväggen, men ibland bildas det mer sårvätska än vad kroppen hinner med att ta hand om. Sårvätskan kan i dessa fall behövas sugas ut. Kompressionsplagg minskar risken för serom efter bukplastik.

Hur tar kroppen hand om serom?

En del av de opererade patienterna utvecklar vätskeansamling (serom) i operationsområdet. Vätskeansamlingen är helt ofarlig och kroppen tar själv hand om denna vätska så småningom. Tecken på vätskeansamling är att operationsområdet blir svullet och att det kan kännas spänt eller ”gungigt”.

Varför kan det vara nödvändigt att operera bort lymfkörtlarna i armhålan?

Operation i armhålan för att se om cancern har spridit sig Lymfkörteln eller lymfkörtlarna opereras bort genom ett snitt i armhålan. Lymfkörtlarna som tas bort är de som nås av cancerceller allra först om bröstcancern sprider sig. Därför kallas de portvaktskörtlar.

Hur ofta tömma Serom?

Detta händer ofta när man tagit bort hela bröstet, men kan även förekomma när endast en del av bröstet borttagits. Vätska kan även ansamlas i armhålan. Vätskan ska tömmas med en nål (punktion) ungefär en gång per vecka tills vätskemängden minskar till under 50 ml/punktion.

Vad är Seroma?

Tumor-like sterile accumulation of serum in a tissue, organ, or cavity. It results from a tissue insult and is the product of tissue inflammation. It most commonly occurs following MASTECTOMY.

Hur många lymfkörtlar i armhålan?

I kroppen finns mellan 5 lymfkörtlar och de finns inte bara i armhålorna utan även bland annat nacken, ljumskarna och bakom bröstbenet. Du kan känna lymfkörtlarna som ömma knölar under huden när du har en infektion i kroppen, till exempel en förkylning eller halsfluss.

Är bukplastik farligt?

Du kan drabbas av komplikationer och skador, och du kan även avlida, även om risken är mycket liten. Resultatet efter en bukplastik kan bli asymmetriskt. Faktorer som kan bidra till detta är ojämn fettfördelning, hudkvalitet och muskelspänning. Man kan drabbas av sårglipor eller att operationssåren spricker upp.

Relaterade inlägg: