Vad är Snorre Sturlasson känd för?

Innehållsförteckning

Vad är Snorre Sturlasson känd för?

Vad är Snorre Sturlasson känd för?

Han betraktas som författare till Den yngre Eddan, vilken är en handbok i skaldekonst och lärobok i nordisk mytologi, författad omkring 1220, samt Heimskringla, en bok som skildrar främst Norges kungar fram till och med år 1177. Han tillskrivs också stundom Egil Skallagrimssons saga.

Vad heter Snorre Sturlassons verk om de norska kungarnas historia?

Ynglingasagan beskriver den första svenska kungaättens historia. Den utgör egentligen inte ett fristående arbete, utan ingår som första delen i Snorre Sturlassons stora historiska verk om norges kungar, mest känt under namnet Heimskringla, vilket låg färdigt omkring år 1230.

Vem skrev Heimskringla?

Snorri Sturluson Heimskringla/Authors

Vad är Snorre Sturlassons Eddan en lärobok i?

Snorres Edda, även Den yngre Eddan och Prosaiska Eddan, är en isländsk medeltida handbok i skaldekonsten och lärobok i nordisk mytologi. Den är allmänt tillskriven författaren och politikern Snorre Sturlasson, som sannolikt sammanställde verket omkring år 1220.

Vad bygger de isländska sagorna på?

De isländska sagorna brukar delas in i tre grupper. Kungasagorna, som skrevs från 1200-talet och framåt, skildrar de norska kungarnas historia ca 800-1300. De bygger på muntliga berättelser och äldre skaldeverser.

Vad är Snorre?

Snorre är ett förnamn av fornnordiskt ursprung. Namnet kommer av ordet snorra ("snurra") och namnet har tolkats som ett tillnamn med betydelsen vildhjärna eller vildstyring. Den fornnordiska och nuvarande isländska stavningen av namnet är Snorri.

Är en Edda?

Eddan är en av världslitteraturens stora texter, ständigt refererad till i litteratur och forskning. Den är vår huvudkälla till den nordiska mytologin: ogripbar, undflyende och samtidigt omätligt rik. Materialet har bevarats till eftervärlden i två former: Snorres Edda och Den poetiska Eddan.

Vad är typiskt för de isländska sagorna?

Typiskt för de isländska sagorna är att de är skrivna på prosa, och har en knapp och kärv ton. Personerna är fåordiga och beskrivs utifrån, genom vad de säger och gör. Det finns ingen inre skildring av människoma. För att uppfatta de starka känslorna och det psykologiska förloppet får man läsa mellan raderna.

Vad handlar dom isländska sagorna om?

Sagorna däremot säger egentligen mer om det isländska samhället på 1200-talet (när de skrevs) än om 900-talet då de utspelar sig. Även om händelserna som skildras ofta är uppdiktade ger sagorna ändå en bild av nordiskt samhällsliv och tidens isländska mentalitet med dess betoning av ära, blodshämnd och ödestro.

Relaterade inlägg: