Vilken av de fyra grundlagarna är viktigast för att se hur Sverige skall styras?

Innehållsförteckning

Vilken av de fyra grundlagarna är viktigast för att se hur Sverige skall styras?

Vilken av de fyra grundlagarna är viktigast för att se hur Sverige skall styras?

Den grundlag som är mest övergripande är reger ingsformen (RF). I den nuvarande regeringsfor men som trädde i kraft 1974 står det hur demokra tin ska för verkligas i Sverige. Där står också hur makten ska fördelas mellan riksdagen, regeringen, kommuner, förvaltningsmyndigheter och domsto lar (se rutan på nästa sida).

Vilka är Sveriges viktigaste grundlagar?

Grundlagarna ska skydda vår demokrati och är därför svårare att ändra än andra lagar. Sverige har fyra grundlagar: regeringsformen, successionsordningen, tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen. Dessutom finns riksdagsordningen, som är ett mellanting mellan grundlag och vanlig lag.

Hur fungerar yttrandefrihet i Sverige?

I Sverige har man rätt att säga nästan vad man vill. Man har rätt att uttrycka sin åsikt i radio, i tv och på webben. I yttrandefrihetsgrundlagen står det om dessa rättigheter. Där står också vad som inte är tillåtet, som till exempel att förtala eller kränka en annan person.

Vilka begränsningar finns i den svenska yttrandefriheten?

I juridiskt hänseende regleras i Sverige yttrandefrihet i Regeringsformen medan tryckfrihet regleras i Tryckfrihetsförordningen för tryckta medier och Yttrandefrihetsgrundlagen för övriga medier (radio, TV, film etcetera).

Vilka av följande rättigheter kan inskränkas med hjälp ett enkelt riksdagsbeslut?

Ex: åsiktsfrihet, skydd mot åsiktsregistrering, skydd mott tortyr och kroppsstraff. Övriga fri och rättigheterKan inskränkas genom riksdagsbeslut. Ex demonstrationsfrihet, mötesfrihet yttrandefrihet. Dock endast speciella skäl för att inskränka dessa rättigheter.

Relaterade inlägg: